Dinteloord

Inwoners gemeente Steenbergen krijgen tips tegen fietsendiefstal

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Bij de bushalte aan de Noordlangeweg in Dinteloord staat je fiets niet altijd even veilig. Dat weet de gemeente Steenbergen, die daarom op die plek een campagne is gestart om aandacht te vragen voor de veiligheid van je fiets en daarmee diefstal tegen te gaan.

Vanuit de bevolking kwamen signalen dat fietsen vaak het doelwit zijn van vernielingen en diefstal. “Vanuit de raad kwam de vraag of er cameratoezicht kon plaatsvinden bij de fietsenstalling”, vertelt Rowen Riemens, gemeentelijk adviseur openbare orde en veiligheid tijdens een actiedag in Dinteloord.

Op dit moment ontbreekt het veelal aan bewijs en worden er te weinig aangiften gedaan. De gemeente kiest echter niet voor cameratoezicht, maar houdt het vooralsnog bij een voorlichtingscampagne. In dit geval op de plek waar fietsen niet veilig staan.

Het is belangrijk dat er aangiften gedaan worden, alleen dan kunnen we er iets mee.

Bij de bushalte in Dinteloord gaan handhavers en de wijkagent met mensen in gesprek over de risico’s. “Het is belangrijk dat er aangiften gedaan worden, alleen dan kunnen we er iets mee”, benadrukt Riemens.

Bij de bushalte staat een tentje waar medewerkers van Fris Nederland tips geven om diefstal te voorkomen. “Wij proberen de inwoners duidelijk te maken dat ze goede sloten moeten gebruiken op hun fiets. Ook geven we vaak als tip om nog een extern slot te gebruiken die je ergens omheen kan doen”, vertelt Sidney Vogelland van Fris Nederland.

Wellicht dat mensen denken dat dit een ideale plek is om fietsen te stelen.

Gemeenteadviseur Riemens ziet met eigen ogen dat de fietsenstalling een stukje sociale controle mist. “Het ligt ook op een open plek, wellicht dat mensen dan eerder denken dat dit een ideale plek is om fietsen te stelen”, zegt ze.

Track & trace

Een voorbijkomende inwoonster beaamt dat er veel fietsendiefstal is bij de halte. “Daarom ben ik er nu ook om tips te vragen.” Wat zij wel ziet zitten is het idee om een track en trace op haar fiets te laten plaatsen. Op deze manier kan de gestolen fiets worden opgespoord. “Dat lijkt mij erg handig. Hier ga ik me even goed over inlezen.”