Halderberge

Inwoners Halderberge kunnen voorrang krijgen op woningen binnen eigen gemeente

Foto: Nationale Beeldbank

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Inwoners van de gemeente Halderberge moeten voorrang kunnen krijgen op nieuwbouwwoningen en sociale huurwoningen binnen hun gemeente. Dat vinden het college en de gemeenteraad van de gemeente. En door een wijziging in de Huisvestingswet is dat binnenkort ook echt mogelijk.

Door een landelijke wijziging in de Huisvestingswet krijgen gemeenten meer mogelijkheden om bepaalde inkomensgroepen te helpen bij het vinden van een betaalbare woning. Denk hierbij aan starterswoningen en sociale huurwoningen. “Dat willen wij zo maximaal mogelijk gaan aansturen als we kunnen”, zegt wethouder Hans Wierikx. “Zo hopen we dat de mensen uit Halderberge kunnen (blijven) wonen waar ze graag willen.”

Schaarsteonderzoek

Het was eind 2022 dat het college van burgemeester en wethouders een motie vanuit de raad kreeg, met daarin het verzoek om te onderzoeken hoe de woningnood binnen de gemeente eruit zag. Dat is in 2023 uitgezocht met het zogenoemde schaarsteonderzoek. Daaruit bleek dat er sprake is van woningschaarste binnen de gemeente, voornamelijk als het gaat om huizen voor huishoudens met een laag inkomen.

Ook is uit het onderzoek gebleken dat de schaarste in alle dorpen verschilt. Zo is er in Oudenbosch en Stampersgat een tekort aan woningen tot 300-duizend euro. In Oud Gastel gaat het om woningen tot 355-duizend euro en in Bosschenhoofd en Hoeven is er een vraag naar woningen tot 405-duizend euro.

Voorrangsregeling

Volgens de Huisvestingswet mag op maximaal 50 procent van de nieuwbouwwoningen en sociale huurwoningen een voorrangsregeling ingezet worden. “Ongeveer 29 procent van de sociale huurwoningen gaat momenteel naar inwoners met een maatschappelijke binding, dat aantal willen we dus gaan ophogen naar 50 procent”, vervolgt de wethouder. “Dat is een flinke verhoging.” Als het om koopwoningen gaat wil de gemeente afspraken gaan maken met makelaars over woningen die maximaal 390-duizend euro kosten.

De voorrangsregeling geldt voor mensen die een ‘maatschappelijke binding’ met de gemeente hebben. Dat zijn bijvoorbeeld woningzoekenden die minimaal zes jaar, of zes van de tien voorgaande jaren in de gemeente hebben gewoond. Maar ook mensen met een vitaal beroep, zoals leraren, verpleegkundigen en hulpverleners, komen hiervoor in aanraking.

Huisvestingsverordening

“In plaats van proberen mensen aan een woning te helpen, kunnen we het met deze regeling ook echt gaan doen”, verklaart Wierikx. Om dit alles te realiseren is het college bezig met het opstellen van een huisvestingsverordening. Hoe deze er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Er wordt eerst overlegd met de woningcorporatie, lokale ontwikkelaars en makelaars over hoe alles gerealiseerd kan worden.

Het is de bedoeling dat de huisvestingsverordening tegen het einde van dit jaar wordt vastgesteld door de gemeenteraad. “Dat zou betekenen dat we vanaf 1 januari 2025 echt kunnen gaan sturen.”