Roosendaal

Inwoners hoogbouw gemeente Roosendaal kunnen nu hun GFT+E afval gaan scheiden

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Sinds kort staat er op het parkeerterrein aan het Emile van loonpark in Roosendaal een nieuwe ondergrondse container voor de hoogbouw in de buurt. Voor de inwoners die in een appartementencomplex wonen is het nu ook mogelijk om hun GFT + E afval te scheiden. De container is symbolisch geopend door wethouder Klaar Koenraad.

“Heel veel mensen weten niet dat etensresten gewoon bij het GFT mogen. Die kunnen nu in de ondergrondse container gegooid worden”, vertelt de wethouder. Met deze ondergrondse container zet de gemeente een goede stap betreft afvalscheiding.

Dat het GFT+E (dat staat voor: groenten, fruit, tuinafval en etensresten) nu pas gescheiden kan worden voor de bewoners van deze hoogbouwwoningen is wel aan de late kant, vindt de directeur van Saver Pascal de Klerk. “We vertellen al jaren aan de mensen dat ze goed hun afval moeten scheiden. Dan moet je ze ook de mogelijkheid geven om het te kunnen doen.”

Bijna honderd containers

De ondergrondse containers moeten uiteindelijk op bijna honderd plaatsen in de gemeente Roosendaal komen te staan. “Dit gaat natuurlijk niet volgende maand allemaal al gebeuren. Hier hebben we wel een jaar voor nodig om dit allemaal te realiseren”, verklaart de Saver-directeur. “We zijn het nog aan het uitrollen.”

In alle zeven gemeentes waar Saver actief is komen uiteindelijk de bakken te staan. “Ze zullen dan ook komen in de nieuwe kleursamenstelling.”

Volgende stap

De volgende plannen betreft afval liggen ook al klaar bij de gemeente Roosendaal. “We willen graag overgaan naar nascheiding van plastic, blik en drankkartons uit het restaval.” De bedoeling is dat aan de voorkant nog steeds het afval gescheiden wordt, maar uit het restaval haalt dan de afvalverwerker de eventuele plastic, metalenverpakkingen en drinkpakken. “Dit zou absoluut een mooie volgende stap kunnen zijn”, besluit wethouder Koenraad.

Lees ook: Gemeente Zundert neemt ondergrondse afvalcontainers in gebruik