Roosendaal

Is dit de kwalitatief hoogwaardige huisvesting voor arbeidsmigranten aan de Atoomweg?

Kitty Joachems Kitty Joachems

Voordat de bouw van het arbeidsmigrantenthotel aan de Atoomweg in Roosendaal verder kan moeten er wat hobbels genomen worden. Ondernemers uit de omgeving tekenden bezwaar aan. En ook de VLP en GroenLinks hebben de nodige vragen. Zij maken zich vooral zorgen over de veiligheid van het gebouw en de omgeving. “We moeten arbeidsmigranten humaan opvangen. En niet in een stookhok stoppen,” zegt GroenLinks raadslid Mart Reijman.

In 2021 werd voor het eerst melding gemaakt van de plannen voor een kwalitatief hoogwaardige huisvesting voor arbeidsmigranten aan de Atoomweg op het bedrijventerrein Majoppeveld. Containerwoningen met vier verdiepingen moeten huisvesting bieden aan zo’n driehonderd tot vierhonderd arbeidsmigranten. Wilbert Brouwers (VLP) vertelt dat er units zijn geplaatst. “Vervolgens werd de bouw stilgelegd omdat ondernemers bezwaar aantekenden tegen de omgevingswet die is ingediend.”

Slechte weg

De ondernemers zijn het onder andere niet eens met de uitweg. “Zij vinden dat de Atoomweg daar niet voor geschikt is en hebben liever dat de uitweg via het Spectrum loopt”, legt Brouwers uit. Pasgeleden ging hij met een aantal raadsleden op deze locatie kijken. Zij constateerden zelf ook dat de weg niet goed is. In een brief aan het college schrijft hij “langs de kant van de weg wordt met borden al gewaarschuwd voor de slechte kwaliteit van het wegdek. Op deze weg is geen voet- of fietspad aanwezig. Het betekent dat arbeidsmigranten die geen auto hebben dag en nacht met de fiets of te voet van deze weg gebruik moeten maken.” De Atoomweg wordt dagelijks door veel zwaar verkeer gebruikt. De raadsleden willen weten op welke termijn onderhoud aan de Atoomweg gepland staat. Ze vragen het college of daarbij ook naar een fiets- en voetpad wordt gekeken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Mart Reijman (GroenLinks) en Wilbert Brouwers (VLP) bij de containerunits aan de Atoomweg in Roosendaal
Van links naar rechts: Mart Reijman (GroenLinks) en Wilbert Brouwers (VLP) bij de containerunits aan de Atoomweg in Roosendaal | Foto: Paul Joachems

Brandveiligheid

Brouwers vraagt zich namens zijn partij af wat hier nu gaat gebeuren. “We zien hier nu wel wat woonunits staan maar de bouw ligt stil en ook de ondernemers hebben al heel lang niks gehoord.” Kijkend naar de units vraagt hij zich hardop af hoe brandveilig deze containerwoningen zijn. Ook Reijman maakt zich daar ernstig zorgen over. “Hoe zit het met een ontruimingsplan, nooduitgangen en een brandveiligheidssysteem?”, vraagt hij.

Tweedehands

Zowel Brouwers als Reijman hebben de indruk dat het hier om tweedehands containerwoningen gaat. “Het zijn oudere containers”, legt Reijman uit. “Voldoen die aan de huidige nieuwe eisen qua brandveiligheid? Kijk ook naar de wanden, de dakbedekking en de gevels. Brand in dit soort containers smeult tussen die wanden door.” Reijman denkt daarbij ook aan de situatie in de Riekerhaven in Amsterdam. Eind 2022 gingen daar vergelijkbare containerwoningen door snelle brandverspreiding verloren.

Vraagtekens

Reijman is blij met de arbeidsmigranten en vindt hun huisvesting dan ook belangrijk. Hij zet, net als Brouwers, vraagtekens bij de eerder aangekondigde kwalitatief hoogwaardige huisvesting. De buitenkant doet hen anders vermoeden. “Als ik de buitenkant zo zie vermoed ik dat het niet best is”, zegt Reijman. “Maar als de eigenaar ons ervan kan overtuigen dat de feiten anders liggen dan is het goed.”