Roosendaal

Isaac: er rust taboe op eenzaamheid jongeren    

Herbert Kats Herbert Kats

Isaac (21) zet zich in om eenzaamheid onder jongeren onder de aandacht te brengen. Hij weet waar hij het over heeft: hij heeft heel lang ook dat gevoel gehad. Zelfs met goede mensen om zich heen. “Ik vind dat er meer over gepraat moet worden, zeker in West-Brabant.”

Volgens de jonge Roosendaaler rust er een taboe op het onderwerp. Daarom is hij een van de boegbeelden van ‘Hey, ’t is oké’ geworden van het ministerie van VWS. Dat is een langlopende grote campagne, die zich speciaal richt op problemen die jongeren ondervinden in het contact met anderen. In een podcast op Spotify vertellen vijf jongeren over hun persoonlijke ervaringen.

Mentale gezondheid

Isaac is één van hen. Daarmee zijn ze een soort ambassadeurs om eenzaamheid een bespreekbaar thema te maken. “Ik ben heel lang op zoek geweest naar mensen met wie ik mij kon identificeren. Mensen met dezelfde ambities en interesse als ik.” Die zijn gemakkelijk onder de noemer ‘maatschappelijk betrokkenheid’ te vatten. Hij is bezorgd over de mentale gezondheid van jongeren. “Dat is wel een thema waarmee ik me veel bezighoudt.”

Ieder mens wil gezien worden

In het huis van zijn ouders voelt Isaac zich voldoende op zijn gemak om dieper op het onderwerp in te gaan voor een gesprek met ZuidWest TV. Hij kiest zijn woorden met zorg, maar de boodschap is glashelder: “Ieder mens wil gezien worden, een verbinding met anderen voelen. Dat is niets raars, al denken veel mensen dat wel.”

Eng

Isaac ervaart dat het onderwerp al te vaak met ouderen in verband wordt gebracht. “Terwijl er heel veel jongeren zijn die er last van hebben, maar bang zijn om er over te praten. En als je niet weet dat er meerdere mensen in je omgeving er last van hebben, is dat ook gewoon eng.”

De mbo-student voelt zich intussen sterk genoeg om het woord te doen. Hij spreekt over eenzaamheid in de verleden tijd, maar erkent dat het nog wel eens opspeelt. Zelf actie ondernemen helpt, ervaart hij. Ook de sport die hij beoefent – boksen – maakt hem letterlijk en figuurlijk sterker. Ook daarvan stelt hij graag het beeld bij: “Natuurlijk gaat boksen om contact, maar ook om respect voor de ander.”

Beluister de Podcast: