Israëlische onderscheiding voor Bergse oorlogshelden: ‘Na 80 jaar nog niet vergeten’
Een bijzondere dag voor Bergen op Zoom en de familie Van den Boom. Woensdagmiddag kregen twee echtparen postuum een hoge Israëlische onderscheiding toegekend: de Yad Vashem-medaille, voor Co en Corrie van den Boom-Geers en hun (schoon)ouders Marinus en Paulina van den Boom-Withagen. De slagerij van Co en Corrie in de Steenbergsestraat bood onderdak aan Joodse onderduikers, die uiteindelijk de oorlog overleefden.
In de Hofzaal van het Markiezenhof overhandigde Yaron Wax namens de Israëlische ambassade de onderscheidingen aan hun nabestaanden. De verzetshelden zelf zijn al geruime tijd overleden. Pauly, dochter van Co, en Gerda, kleindochter van Marinus, mochten de zilveren medailles in ontvangst nemen. Tijdens de plechtigheid speelden klarinettist Maarten Stalpers en pianist Hans Hest Joodse klezmermuziek.
Eremuur
Yad Vashem is het Israëlische herdenkingsinstituut voor ‘de rechtvaardigen onder de volkeren’; de namen van de oorlogshelden staan op een eremuur in Jerusalem. Sinds de oprichting in 1953 heeft Yad Vashem Instituut wereldwijd meer dan 25.700 mannen en vrouwen geëerd, waaronder 5.425 Nederlanders. Het eerbetoon gaat naar niet-Joodse mensen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet om Joden van de massavernietiging te redden.
Schuilruimte
Zo ook het echtpaar Van den Boom-Geers. Co had via een Belgische aannemer een geheime ruimte laten bouwen tussen twee verdiepingslagen van de slagerij. Hier vonden onderduikers een veilig onderkomen: Maurits en Bedina de Bruin-Kan. Deze kregen valse paspoorten om hun Joodse identiteit te verbergen. Ze gingen tijdens de Duitse bezetting als Piet en Pieternel van Dijk-van Baal door het leven. Hun kleindochter Carla dook onder bij de ouders van Co. Ook een Engelse piloot en andere vluchtelingen, op doortocht naar Belgïe, schuilden tijdens de oorlog in de slagerij.
Herinneren
Co en Corry van den Boom-Geers zijn al meerdere malen in Nederland onderscheiden voor hun verzetswerk, in 2020 is besloten hen ook postuum de Yad Vashem-onderscheiding toe te kennen. Ook al is het nu bijna 80 jaar na het eind van de oorlog, de namen van de helden blijven in herinnering: “Mensen zijn pas écht dood als hun namen vergeten zijn”, aldus David Simon – voorzitter van de Vrienden van Yad Vashem. De naam Yad Vashem betekent in het Ivriet letterlijk ‘handteken en naam’ en verwijst naar een passage in de Tenach (Oude Testement), Jesaja 56:5: “Ik zal hem in Mijn huis, binnen Mijn muren een naam geven die uitgaat boven de eer die hij zou ontvangen als hij zonen en dochters had.”