Bergen op Zoom

IVN Groene Zoom: ‘Stikstofmaatregelen ingrijpend maar onvermijdelijk’

Han Verbeem Han Verbeem

De stikstofkwestie heeft een grote impact op de landbouwsector en aanverwante bedrijvigheid op de Brabantse Wal maar ingrijpende maatregelen zijn onvermijdelijk, stelt Wim de Haan van natuurorganisatie IVN Groene Zoom. Hij denkt dat de agrarische sector juist kansen moet aangrijpen om te vernieuwen. Want als er niets gebeurt, is het straks gedaan met de mooie natuur van de Brabantse Wal en het Markiezaatsmeer.

De boeren en tuinders plukken nu de wrange vruchten van jarenlang wanbeleid, constateert De Haan. “De intensieve veehouderij kon ongebreideld groeien, terwijl de milieugevolgen bekend waren. De politiek keek de andere kant op en ook het bedrijfsleven en de banken hadden belangen bij de schaalvergroting.”

Terugschakelen

Het is achteraf praten, maar als de overheid eerder had ingegrepen dan had de stikstofcrisis voorkomen kunnen worden – verzucht De Haan. De stikstof die neerslaat op de natuur -in vakjargon: de deposities- komen voor een groot deel van de landbouw, het wegverkeer en de industrie. “Niemand ontkomt aan terugschakelen. Ook de landbouw niet.”

Eigen verantwoordelijkheid

De Brabantse Wal is een waardevol natuurgebied, dat volgens de Europese richtlijnen beschermd moet worden. “Veel van de stikstofneerslag komt uit het Antwerpse havengebied”, moet De Haan beamen. “Maar daar kunnen we in Nederland niets aan doen.” En uitsluitend naar onze Zuiderburen wijzen heeft geen zin, benadrukt de natuurvoorman. “Nederland moet ook eigen verantwoordelijkheid nemen.”

Omschakelen

Oplossingen liggen in een compleet andere aanpak van de landbouwsector. “Minder massaproductie, dan gaan de prijzen weliswaar omhoog maar de consumenten moeten bereid zijn meer te betalen voor hun eten.” Het is een omslag van denken, met minder en vooral bewuster consumeren. Daarom moet de landbouw juist naar kansen zoeken om te innoveren, en om te schakelen naar duurzame productiemethoden. “De tijd van groter en groter is nu écht voorbij.”

Lees ook: Bergse varkenshouder: ‘Stikstofplannen van het kabinet zijn pas het begin’