Jaarboek vertelt per kern bijzonder oorlogsverhaal
Het jaarboek Gemeente Steenbergen 80 jaar vrij! vertelt per kern bijzondere oorlogsverhalen. Het jongste werk van de Heemkundekring De Steenen Kamer wordt zaterdag 30 november om 11.00 uur gepresenteerd in de plaatselijke bibliotheek.
De Steenen Kamer houdt zich al dertig jaar bezig met de geschiedenis van de gemeente. De leden hebben er een belangrijke rol bij het onderzoeken, verspreiden en presenteren van het cultureel erfgoed. Juist in het Bevrijdingsjaar blijkt dat de aandacht voor de Steenbergse historie ongekend groot is, meldt de Steenen Kamer. Die boekt ook een toenemend aantal leden.
Dramatisch relaas
Kort na de dag – 5 november 1944 – waarop Steenbergen werd bevrijd ligt een boek klaar met verhalen uit alle kernen. Met name Dinteloord en Welberg leveren een dramatisch relaas. De historische gebeurtenissen in de gemeente werden in de loop der jaren op vele manieren en door vele mensen beschreven en herverteld.
Robert W Catsburg heeft zijn onderzoeksresultaten van de afgelopen vijftien jaar gebundeld. Dat levert bijzondere inzichten op over Welberg, Kruisland, Dinteloord, De Heen, Nieuw-Vossemeer en Steenbergen zelf. De schrijver geeft de slachtoffers die tijdens de bevrijding vielen een naam en een verhaal.
Sinds september loopt al de tentoonstelling Overleven in Onvrijheid. Vijf Steenbergenaren staan daarin centraal: burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een dilemma stonden.