Hoogerheide

Jan de Leeuw (91) overleden: burgemeester in kernwapentijd

Juni 1983: toenmalig commandant Frans Schulte (rechts op de foto), van luchtmachtbasis Woensdrecht, overhandigt burgemeester Jan de Leeuw namens de minister het aanwijzingsbesluit voor plaatsing van de de 48 kruisrakketten. Enkele dagen eerder had de gemeenteraad zich unaniem uitgesproken tégen de plaatsing van kernwapens op Woensdrechts grondgebied. (Foto: Ben Steffen)

Han Verbeem Han Verbeem

De Woensdrechtse oud-burgemeester Jan de Leeuw is overleden. De KVP/CDA-politicus was van 1967 tot 1992 burgemeester van de gemeente, en kreeg landelijke bekendheid door zijn optreden tijdens de kernwapenprotesten in de jaren tachtig. Tegen de voorgenomen plaatsing van 48 kruisrakketen op de vliegbasis kwamen felle maatschappelijke protesten, met demonstraties en een vredesaktiekamp (VAK). Jan de Leeuw is 91 jaar geworden.

De Leeuw is op kerstdag 1931 geboren als zoon van Hendrik de Leeuw, burgemeester van Amerzoden en vervolgens van Didam; in deze gemeente begon hij zijn loopbaan als medewerker van de gemeentesecretarie. Kort na zijn afstuderen in 1963 werd De Leeuw waarnemend hoofd van de dienst Algemene Zaken en later kabinetchef bij de gemeente Leeuwarden.

Kernwapenbesluit

In het voorjaar van 1983 maakte het kabinet Lubbers-1 de voorgenomen plaatsing van de kruisrakketten in Woensdrecht bekend, volgens het NAVO-dubbelbesluit. De toenmalige gemeenteraad was fel gekant tegen de komst van de wapens en de verstoring van de rust, en  sprak zich op 28 juni van dat jaar unaniem uit tégen de plaatsing van de kruisrakketten. Maar De Leeuw had als kroonbenoemde burgemeester het landelijke beleid te volgen. Deze middellange-afstandswapens, gericht op Oost-Europa, zijn er uiteindelijk niet gekomen. Als gevolg van het INF-ontwapeningsverdrag van 1987 eindigde de toenmalige wapenwedloop van de Koude Oorlog.

Waarnemer

Bij een verkeersongeval in 1984 raakte De Leeuw gewond aan zijn nek en was enkele maanden niet in staat zijn taken uit te oefenen, in deze periode is hij vervangen door waarnemend burgemeester Abraham Goldberg. Jan de Leeuw ging op 1 januari 1992 met vervroegd pensioen. Ook na zijn pensionering bleef hij in Hoogerheide wonen. Hij overleed op 20 augustus in ziekenhuis Bravis in Roosendaal. De crematie van de oud-burgemeester is eind deze week, in besloten kring.