Jan-Hein Sloesen: ‘we geven de kerk terug aan de Roosendalers’
De Sint-Janskerk in Roosendaal ondergaat een grote renovatie en verbouwing. Met drie handtekeningen is de officiële start een feit. Eén van de handtekeningen is van Floor Verdoorn. Hij is directeur van de Nederlandse BouwUnie. Ook Frank Molenaar van Immens Installatietechniek zette zijn handtekening. De derde handtekening is van de directeur van het Cultuurcluster: Jan-Hein Sloesen.
De kerk, die al een tijd leeg stond, wordt getransformeerd tot een multifunctionele ruimte voor sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten. “We willen dat de kerk voor nu, en in elk geval de komende 30 jaar, door ons gebruikt wordt,” aldus Sloesen.
Geen gemeenschapsgeld
De verbouwingskosten worden gedragen door Cultuurcluster Roosendaal. “Er zit geen gemeenschapsgeld in deze kerk,” benadrukt Sloesen. De gemeente Roosendaal heeft een garantie afgegeven voor de huur van de kerk voor een periode van dertig jaar. Dat maakt de investering van miljoenen euro’s mogelijk. Wethouder Paul de Beer: “de gemeente heeft vooral meegepuzzeld met de initiatiefnemer Cultuurcluster Roosendaal om hier een herbestemming te realiseren van een stukje erfgoed wat heel veel Roosendalers aan het hart gaat.”
De verbouwing is naar verwachting in oktober 2025 klaar. “We weten zeker dat op 1 oktober volgend jaar de deuren open zijn voor iedereen die hier binnen wil komen,” zegt Verdoorn.
Horeca-primeur voor Nederland
De vernieuwde Sint-Jan kerk zal onder andere werkruimtes, ateliers, vergaderruimtes en zelfs het eerste ‘delivery restaurant’ van Nederland huisvesten. “We voeren straks alle kaarten van Roosendaalse delivery restaurants,” legt Sloesen uit.
Voor wethouder De Beer, die als kind in de Sint-Janskerk kwam, is de renovatie een bijzonder project. “Als jong ventje zat ik hier op zondagochtend samen met mijn oma in de mis,” vertelt De Beer. “Dus ik ken de kerk en de locatie al heel erg lang. Ik ben geboren en getogen in Roosendaal en heb hele goede herinneringen aan die tijd.”
De ondertekening markeert een bijzonder moment voor de kerk en de Roosendaalse inwoners. “Het tekenmoment is een historisch moment op een historische plek,” concludeert Sloesen. “In een kerk die we nu weer op een prachtige manier terug kunnen geven aan de Roosendalers.”