Jean-Paul Evertse stopt met de Herenknipperij en stort zich op nieuwe carrière
Jean-Paul Evertse voor zijn zaak De Herenknipperij
Kapperszaak de Herenknipperij in Roosendaal sluit na de jaarwisseling definitief de deuren. Eigenaar Jean-Paul Evertse was donderdagavond te gast in de talkshow M2 en sprak daar over zijn toekomstplannen en zijn beslissing om te stoppen. “Dit was een kans die ik moest pakken. Ook dat is ondernemen.”
De eigenaar van de kapsalon aan de Hulsdonksestraat in Roosendaal maakte vorige maand bekend dat hij zijn kappersschaar aan de wilgen gaat hangen. “Kapper John de Jong neemt vanaf 1 januari de Herenknipperij over om er een eigen kapperszaak van te maken”, zegt Evertse. Zelf rolde hij 45 jaar geleden het vak in, zegt hij aan tafel met presentatoren Michel en Maarten. “Mijn moeder had het idee dat het kappersvak misschien iets voor mij zou zijn. Toen ben ik gaan solliciteren bij een kapper in de Kroeven in Roosendaal.” Op het moment dat hij daar in dienst ging had hij nog geen opleiding. “Later ben ik naar de avondschool gegaan.”
Ik knip vier generaties. Hartstikke leuk!
Toen hij na 22 jaar knippen een leuk pandje in de Hulsdonksestraat te koop zag staan, zag hij zijn kans schoon om voor zichzelf te beginnen. Hij begon er de Herenknipperij, zoals de naam al doet vermoeden worden daar alleen mannen geknipt. “Dat is gewoon makkelijk werk. Als je het goed doet, zijn ze tevreden en dan blijven ze terugkomen. Bij dames is dat altijd heel anders”, zegt hij. Klanten komen niet alleen terug, ook zoons van klanten en de zoons daarvan worden geknipt door Jean-Paul Evertse. “Ik knip vier generaties. Hartstikke leuk!”
Huiskamer
Klanten van de Herenknipperij omschrijven de salon als een gezellig huiskamer. “De meeste kapsalons lijken op elkaar en bij mij is het inderdaad een huiskamer. In het begin knipte ik zonder afspraak, dan zat er soms wel acht man te wachten.” Dat veranderde na de eerste corona-lockdown. “Toen moest ik op afspraak gaan werken en dat is me eigenlijk heel goed bevallen!”
Lees ook: Kledingzaak en kapsalon sluiten: “denk in oplossingen, niet in onmogelijkheden”Eén van de voordelen van het knippen op afspraak is dat de mensen openhartiger zijn. “Je moet als kapper toch een luisterend oor hebben voor de klanten. Vroeger zaten er altijd mensen te wachten en daardoor waren de mensen behoudender. Mensen vertellen nu echt alles.”
Overname
Voor veel ondernemers zijn de stijgende energiekosten de reden om in deze tijd te stoppen met ondernemen. Voor Jean-Paul Evertse speelt dit niet mee. “Wat wel meespeelt is dat we drie keer een lockdown hebben gehad. Ik heb 22 weken niet mogen werken en dan ga je toch anders denken. Daarbij heb ik altijd gezegd dat ik stop als iemand mijn zaak over wil nemen, en dat is nu gebeurd.”
Lees ook: Slagerij van der Borght in Bergen op Zoom sluit na 92 jaar haar deurenBinnen de kortste keren was de verkoop rond. Hoewel de kapper nog aan het idee moet wennen is hij blij met zijn beslissing “Dit was een kans die ik moest pakken. Ook dat is ondernemen.” De ondernemer grijpt de verkoop van zijn zaak aan voor een carrièreswitch. Daarin combineert hij zijn hobby fotografie met zijn bijbaan bij een uitvaartverzorger. “Ik wil afscheidsfotograaf worden. Ik denk dat nabestaanden daar veel steun aan kunnen hebben.”