Jeroen en Albert maken Coming Out Day bespreekbaar: ‘Maar zou mooi zijn als het niet meer nodig is’
Inwoners van de Faurestraat in Bergen op Zoom hingen dinsdag massaal regenboogvlaggen buiten. Dat deden ze speciaal voor Coming Out Day, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het openlijk uitkomen voor de seksuele geaardheid of genderidentiteit. Jeroen Schrauwen en Albert van der Heijden zijn de initiatiefnemers van de vlaggenactie in de Bergse straat. “Het is nog steeds niet vanzelfsprekend om jezelf te kunnen zijn.”
Vorig jaar kochten Jeroen en Albert al twintig regenboogvlaggen voor hun buurtbewoners. “In de buurtapp vertelden we dat ze bij ons zo’n vlag konden halen”, vertelt Jeroen. Dat bleek een succes, want dit jaar zijn er nog tien extra vlaggen gehaald. “De Zuidzijde Zoom doet nu ook met onze actie mee.”
Het stel is de actie gestart, omdat het nog steeds niet vanzelfsprekend is in Nederland om jezelf te kunnen zijn. “Ons land wordt wel steeds toleranter, maar toch wordt homoseksualiteit als iets aparts gezien. Terwijl het gewoon heel normaal is.” Albert vertelt dat hij zich erg thuis voelt in de Faurestraat. “We hopen gewoon dat iedereen zich zo op zijn gemak kan voelen in zijn of haar straat”, vult hij aan.
Omdat de wijk waar Jeroen en Albert wonen, tussen drie middelbare scholen ligt, hopen ze dat voorbijfietsende leerlingen hierdoor meekrijgen dat het oké is om jezelf te zijn. “We willen laten zien dat het veilig is om uit de kast te komen. We hopen dat volgend jaar ook Bolwerk meedoet, waar de kinderen van ’t Rijks en het Moller ook voorbij fietsen”, aldus Jeroen.
Ook Bravis doet mee
Albert heeft ook bij zijn werk, het Bravis Ziekenhuis, geopperd om de regenboogvlag te hijsen op 11 oktober. “In het ziekenhuis werken zoveel verschillende mensen. Daarom besloot ik vorig jaar naar de Raad van Bestuur te stappen.”
Die reageerden enthousiast. “We hebben ook daar een regenboogvlag gehangen, en een speciale banner die het hele jaar blijft hangen. Volgend jaar hangt de vlag misschien wel door heel Bergen op Zoom. Maar het zou nog mooier zijn als het niet meer nodig is. Helaas zijn we nog lang niet zover.”
Lees ook: Pink Saturday in Roosendaal: ‘Trendy of boerenkool, iedereen is gelijk’