Hoeven

Jesper (24) uit Hoeven filmde backstage bij concert Coldplay

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Al jarenlang is Jesper den Uil uit Hoeven groot fan van de Britse band Coldplay. Hij bezoekt veel concerten van Coldplay en fan-evenementen. Toen hij werd gevraagd voor een backstagedocumentaire van de band kon de 24-jarige Hoevenaar zijn geluk niet op.

Minder dan één maand zit er tussen als videograaf Jesper start als zelfstandig ondernemer en hij het bijzondere verzoek krijgt. Tijdens een evenement komt hij in contact met Ian. Hij is de oprichter van Coldplay Xtra, een online platform voor fans van de band.

Jesper: “Hij wilde graag een video maken over het leven backstage bij Coldplay. Hiervoor zocht hij een cameraman en kwam hij uiteindelijk bij mij uit.” Op het moment dat Jesper het berichtje binnen krijgt is hij door het dolle heen. “Ik wist even niet wat ik met mezelf aan moest. Zo enthousiast was ik.” Zonder in zijn agenda te kijken zegt hij meteen ja op het verzoek.

Ik leek wel erg cooltjes, maar van binnen was ik wel aan het fangirlen.

Voor de documentaire vliegt Jesper naar Manchester. Hier mag hij backstage alles filmen wat hij wil filmen. De documentaire laat zien hoe het er rond de show aan toe gaat. “Ian en ik spraken verschillende mensen van de crew over hun werkzaamheden.”

De filmmaker moet zichzelf wel een aantal keer knijpen als hij in het Etihad Stadium rondloopt. “Als je dit als fan mag meemaken, is dat natuurlijk supergaaf!” Jesper geniet in Engeland van iedere minuut. “Aan de buitenkant leek ik wel erg cooltjes, maar vanbinnen was ik wel een beetje aan het fangirlen.”

Geheim

Voor de documentaire komen Jesper en Ian, doordat zij met de crewleden spreken, achter veel leuke dingen. “In de show is een moment in gebouwd tijdens A Sky Full of Stars. Dat nummer wordt halverwege onderbroken”, legt hij uit.

Tijdens de onderbreking vraagt zanger Chris Martin of iedereen zijn telefoon weg wilt stoppen en wilt genieten van het moment. “Dit moment is eigenlijk ontstaan, door een fout”, verklapt Jesper. Alle bezoekers hebben tijdens het concert een lichtgevend polsbandje. “Deze bandjes deden het tijdens een concert een keer niet. De zanger maakte er een grapje van en startte het nummer opnieuw.” Na afloopt van het concert is er besloten om dit ‘geintje’ nu iedere keer te doen.

We gingen eerst uit van een simpele video van zo’n tien minuten.

Hun documentaire ging in Londen in première en was later te zien in vijf andere grote steden, waaronder New York en Sao Paulo. De video is goed ontvangen door de fans. Intussen is hij gratis te zien op YouTube. De backstagereportage duurt 37 minuten. “We gingen eerst uit van een simpele video van zo’n tien minuten.” Maar bij thuiskomt zag Jesper dat hij erg veel bruikbaar materiaal had.

“Ik heb uiteindelijk honderd uur over de montage gedaan.” Daarbij komt nog al het contact met regisseur Ian en de opname dag in Manchester.  “Uiteindelijk kom ik wel aan honderdvijftig uur werk.”

Reactie

De grote vraag is natuurlijk of zanger Chris Martin de documentaire gezien heeft én wat hij ervan vindt. “We hebben helaas geen reactie gehad van Chris. Wel heb ik via het management vernomen dat de bassist het gezien heeft en die hem écht te gek vond.” Een groot compliment. Daarom kan hij zich amper voorstellen dat de rest van de band niet heeft gekeken. “Ik denk dat ze het wel tof vinden.”