Jeu de Boules met alzheimer: ‘Er is altijd wel iets wat je wél kan doen’
Het Maatjes Tennis project dat afgelopen zomer van start ging is zo’n succesvol, dat het zich nu ook heeft vertaald naar andere sporten. Twee keer per maand wordt er bij Jeu de Boulesvereniging Petangeske een ochtend gehouden voor mensen met geheugenproblemen en een maatje. Onder de vele tientallen deelnemers aan Maatjes Boules zijn Jenny en Peter Zeeman.
Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers van de vereniging krijgen de deelnemers op de eerste en derde dinsdagochtend de kans om te genieten van een paar uurtjes jeu de boules. Het initiatief heeft niet alleen als doel om actief en fit te blijven maar ook om nieuwe mogelijkheden te scheppen voor deelnemers om sociale contacten te onderhouden.
Lotgenoten
De dinsdagochtend begint dan ook met een bakje koffie of thee in de kantine. Jenny Zeeman is één van de mensen met Alzheimer die aanschuift. Naast haar zit haar man Peter, die tevens mantelzorger is. “Je kan wel in een hoekje gaan zitten, maar daar wordt je niet wijzer van”, zegt Peter die het fijn vindt om samen met zijn vrouw onder lotgenoten te zijn.
Groot succes
Ruud Pompe, de voorzitter van Jeu de Boulesvereniging Petangeske, beschrijft de vereniging als een soort sociëteit voor ouderen, waar het sociale aspect van het spel minstens zo belangrijk is als de fysieke activiteit zelf. Hij geeft toe dat hij niet had gedacht dat er zoveel mensen op de activiteit af zouden komen. “Maar je ziet dat het nu heel groot geworden is”, zegt hij terwijl hij naar de hal wijst waar zo’n vijftig man jeu de boules speelt. “Schitterend, een groot succes!”
Jeu de boule is een stukje laagdrempeliger dan tennis
Het project Maatjes Boules is een vervolg op het Maatjes Tennis-project dat eerder bij tennisverenigingen in Bergen op Zoom plaatsvond. De keuze voor jeu de boules als vervolg op tennis is strategisch, zegt Martien van Leeuwen, van Alzheimer Nederland West-Brabant. “Jeu de boule is een stukje laagdrempeliger dan tennis.” Het lijkt erop dat deze benadering zijn vruchten afwerpt, gezien de groeiende belangstelling en de positieve reacties van de deelnemers.
Na afloop van het project in maart zal het bestuur van de vereniging samen met de vrijwilligers evalueren en beslissen of de activiteit in de daaropvolgende wintermaanden weer wordt opgepakt. Ruud Pompe laat doorschemeren dat er zelfs overwogen wordt om het hele jaar door jeu de boules aan te bieden, afhankelijk van de wensen van de deelnemers.
Oud en kwetsbaar
Van Leeuwen hoopt dat andere verenigingen een voorbeeld nemen aan Petangeske en tennisverenigingen L.T.C. De Zoom en Smash. Het streven is dan ook om niet alleen bij de tennis en de Jeu de Boulesvereniging, maar ook bij andere sportverenigingen vergelijkbare activiteiten te organiseren, zodat deelnemers op verschillende manieren actief kunnen blijven. Verder hoopt hij dat verenigingen hun best doen om mensen binnenboord te houden. Ook als ze ouder en kwetsbaar worden.
Volgens Jenny Zeeman ligt er naast een taak voor de verenigingen ook een verantwoordelijkheid voor de mensen met geheugenproblemen zelf en hun naasten. “Er is altijd wel iets wat je wél kan doen. Je moet eraan denken dat je toch gewoon verder gaat en niet stopt met alles.”
Lees ook: Tennissen met alzheimer: ‘Het was een grote stap om dit te gaan doen’