Etten-Leur

Jeugdland Etten-Leur levert lachende kinderen en enthousiaste vrijwilligers op

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Niets is te gek tijdens Jeugdland, dat zowel binnen als buiten de gemeente Etten-Leur een begrip is. Al sinds 1966 kunnen kinderen voor een laag tarief hun lol op. Generatie op generatie bouwde hutten, knutselde, voetbalde en at er pannenkoeken. En dat allemaal dank zij vele vrijwilligers.

Jaarlijks bezoeken meer dan 3500 kinderen van 4 tot 12 jaar het zomerse evenement aan de Wipakker. “Vroeger bezocht ik zelf ook Jeugdland en nu loop ik er al 31 jaar rond als vrijwilliger”, vertelt Maurice Fridael. Hij noemt zich ‘het manusje van alles’. Maurice zag de afgelopen jaren veel veranderen. “Je ziet dat kinderen wel mondiger zijn geworden ten opzichte van vroeger. Toen waren ze wat speelser.” Toch is het een leuke afwisseling naast zijn werk als beveiliger.

Het is bijzonder om te zien dat zowel jong als oud zich belangeloos in wil zetten voor een evenement als dit.

Maurice is meestal te vinden achter de kassa. Regelmatig wordt hij daar herkend door de ouders van de spelende kinderen. “Ik krijg dan vaak te horen of ik er vroeger ook al niet was tijdens Jeugdland.” Dat vind hij erg leuk.

Jeugdland kent een vrijwilligersbestand van zo’n 120 vrijwilligers. Dat best best uniek vindt bestuurslid Chantal Rijkers. “Het is bijzonder om te zien dat zowel jong als oud zich belangeloos in wil zetten voor een evenement als dit.”

Ik denk dat ik dit blijf doen, tot dat ik er bij neerval.

Ook Chantal kwam vroeger al Jeugdland. “Mijn ouders planden altijd de vakantie zo dat wij drie weken naar Jeugdland konden.” Nu ze zelf moeder van twee is, volgt ze dat voorbeeld. “Mijn kinderen vinden het geweldig. Ik hoop dat zij later het stokje willen overnemen.” Aan stoppen denkt Chantal niet. “Ik denk dat ik dit blijf doen, tot dat ik er bij neerval.”

Jeugdvrijwilligers

Sinds het afgelopen jaar kent Jeugdland jeugdvrijwilligers. Jongeren onder de 18 jaar, die graag willen helpen tijdens het evenement. Zelfstandig deelnemende kinderen begeleiden mag (nog) niet. Die taak is voor een toeziende meerderjarige. Ook de 15-jarige Mark Franken was lang deelnemer, maar is nu vrijwilliger. “Ik vind het superleuk dat ik zo kan helpen.”

Mark ziet nu ook een hele andere kant van het evenement. “Als kind let je daar niet zo op, maar nu weet ik dat er veel bij komt kijken.” Zo ziet hij dat het best wel moeite kost om alles vloeiend te laten draaien. “Dat verbaasde mij in het begin wel.”

Blije gezichten

Waar je ook bij het evenement kijkt, overal zijn blije gezichten. Chantal is leerkracht, maar ze heeft na een heel schooljaar nog geen genoeg van kinderen. “Wel moet ik bekennen dat ik na drie weken Jeugdland helemaal kapot ben hoor”, lacht Chantal.

Mark lacht mee. “Mijn stem is wel bijna weg, maar dat is niet erg. Als het aan mij ligt ben ik hier iedere dag van mijn vakantie te vinden.”