Johan Brosens mag zich als derde ‘Ereburger van Zundert’ noemen

Johan Brosens ontvangt de oorkonde en zilveren legpenning van burgemeester Joyce Vermue. (Foto: Charles van Campenhout)
Het was een grote verrassing voor Johan Brosens. Afgelopen zaterdag werd hij door burgemeester Joyce Vermue benoemd tot ‘Ereburger’ van de gemeente Zundert. Het college van burgemeester en wethouders eert hem vanwege zijn inzet voor het culturele en maatschappelijke leven in Zundert.
Met een feestelijke optocht onder leiding van de harmonie is Brosens nietsvermoedend naar een café gelokt. Daar stond de burgmeester op hem te wachten. “Het was een complete verrassing, want we zouden eigenlijk een weekendje met vrienden naar Brussel gaan”, vertelt de Ereburger. Er moest eerst nog even wat afgegeven worden in Zundert, werd hem verteld.
Onderweg naar het feestadres stonden groepen met vrienden, familie en bekenden van Brosens. “Ik wist niet wat me overkwam”, vertelt hij. “Ik heb al eerder eerbetuigingen gehad en zelfs een koninklijke onderscheiding. Dus ik dacht dat ik alles wel gehad had.” Johan Brosens is de derde persoon die de titel ‘Ereburger van Zundert’ mag dragen. “Dat is een teken dat het wel een bijzondere waardering is.”
Van Goghhuis
Bij de uitreiking ontving de nieuwe ereburger een oorkonde en een zilveren legpenning. “Als cadeau kreeg ik ook nog een schilderij die bij de laatste tentoonstelling in het Van Goghhuis hing: de Zonnebloemen”, zegt hij trots. Dat hij precies dat schilderij kreeg, is niet geheel willekeurig. In het verleden zette hij zich namelijk in voor het Van Goghhuis in Zundert.
Brosens was één van de organisatoren van ‘Autour de Vincent’; een festival dat zich rondom de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh afspeelt. “In 2003 vierde we zijn 150e geboortedag en dat was een groot succes”, gaat hij verder. Daardoor ontstond het idee voor een Van Goghhuis. Snel was er een pand op het oog. “We zijn naar de eigenaar gegaan dat we het wilden kopen terwijl we geen cent hadden”, lacht hij. In 2008 opende het Van Goghhuis in de huidige vorm.
Brosens heeft zich altijd al ingezet voor de cultuur en maatschappij in Zundert. Zowel in zijn werk als in de werkzaamheden daarbuiten. Meestal in de vorm van voorzitter. “Dat was een natuurlijk proces en ik vroeg er niet om, maar dat gebeurde. Maar ik maakte er altijd tijd voor.”

Thuisfront
Zijn thuisfront is ook erg belangrijk geweest. “Ik was altijd druk of op pad en ’s avonds vaak vergaderen. Ik woon in Tilburg en een paar keer per week naar Zundert was geen uitzondering. Het is nooit een probleem geweest”, vertelt Brosens.
Voor de gelegenheid is er zelfs een Wikipediapagina voor Brosens aangemaakt. “Daar werd ik zaterdag mee geconfronteerd en daar staat alles op wat ik gedaan heb.” Toch wil hij het een beetje relativeren. “Ik ben misschien wel een kartrekker geweest, maar ik heb altijd alles samen met anderen gedaan. Dat is ook altijd mijn uitgangspunt geweest”, sluit hij af.