West-Brabant

Jonge Bravis-patiënten niet meer bang voor behandeling, dankzij eigen paspoort

Tibbe Koens kreeg het eerste SPARKLE-paspoort in het Bravis

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het afnemen van bloed, het plaatsen van een infuus of onder narcose gaan. Kinderen van vier tot veertien jaar vinden dat best een spannende ingreep, merken ze bij het Bravis-ziekenhuis. Zij ontwikkelden daarom een paspoort, om hen hier minder bang voor te maken. “Ze krijgen zo meer eigen regie over hun behandeling,” aldus kinderarts Marijke van Aken.

De kinderen vullen het zogenoemde SPARKLE-paspoort thuis in. Ze kunnen hierin onder andere aangeven waar ze het liefst geprikt willen worden en wie ze bij zich willen hebben tijdens het onderzoek.

Efteling en bellenblaas

Ook staan er opties voor afleiding in de behandel- en operatiekamer in vermeld, mocht het kind hier behoefte aan hebben. De ruimtes kunnen worden ‘omgetoverd’ tot een aquarium, dierentuin of de Efteling. Verder kunnen kinderen worden afgeleid met bellenblaas, medische hypnose of door te praten.

Stress-, pijn- en angstreductie

Drie patiënten van vijf, acht en veertien jaar hielpen, aan de hand van een online enquête, mee aan de ontwikkeling van het paspoort. Het Bravis test deze een half jaar op de Kind & Jeugdafdeling, de kinderpolikliniek en de Spoedeisende Hulp.

Het SPARKLE-team, dat achter het paspoort zit, hoopt dat kinderen zo min mogelijk angst, pijn en stress ervaren tijdens hun behandeling. “De angst van kinderen neemt af als ze weten wat ze kunnen verwachten,” legt medisch pedagogisch zorgverlener Ravanne van Wanrooij uit. Want ‘Stress-, Pijn-, en Angstreductie bij Kinderen Loont Echt.’