Bergen op Zoom

Jonge helpers oogsten gratis pompoenen bij Franken Fruit: ‘Leuk voor Halloween’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Vaders, moeders, opa’s, oma’s en kinderen zijn woensdagmiddag druk in de weer met het oogsten van pompoenen. Franken Fruit uit Bergen op Zoom had namelijk wat hulp nodig. Vanwege naderende nachtvorst moeten de pompoenen zo snel mogelijk van het veld. Wie helpt met oogsten, krijgt er een hoop gratis pompoenen voor terug.

Op het veld liggen zowel eetbare- als halloweenpompoenen. Met de nachtvorst in aantocht, is eigenaresse Irene Franken bang dat de pompoenen gaan bevriezen. “Daarom moeten we ze gaan oogsten”, vertelt ze. Maar er was niemand die kon helpen om de klus zo snel mogelijk te klaren. “Daarom hebben we aan onze klanten gevraagd of ze willen helpen.”

Via een simpele oproep op Facebook kwamen een heleboel reacties. En dus stond het pompoenenveld woensdagmiddag vol met helpende handjes. “We hebben er al meer dan tien geoogst”, vertellen twee meisjes. Een stukje verderop geven twee jonge helpers aan er zelfs al meer dan twintig geoogst te hebben.

Nachtvorst

Het is bij Franken Fruit niet ongewoon dat bezoekers zelf hun producten mogen plukken. “We hebben ook pompoenen in de winkel liggen, maar mensen mogen ook zelf komen plukken.” Normaal gesproken kan dat tot Halloween. “Maar omdat we de temperatuur nu al zien dalen, moeten we er even wat extra vaart achter zetten. Vandaar dat we de kleine handjes hebben gevraagd om te komen helpen.”

We zijn eerst gewoon naar school gegaan, en daarna gaan werken.

Een jonge, maar ervaren, pompoenplukker wijst een oranje pompoen aan in het veld. “Hier hebben we een grote”, vertelt hij. Met een klein mesje snijdt hij de pompoen vakkundig los. “Deze is echt perfect oranje. Wel wat zand erop, maar dat is normaal. Het steeltje is lekker donkergroen en hij is niet te zacht.”

De jongen is er samen met zijn neef en nicht. Irene is zijn tante, en dus de moeder van zijn neef en nicht. “Dus wij komen hier best vaak.” Stress om de pompoenen zo snel mogelijk te plukken is er thuis niet, menen ze. “We zijn gewoon naar school gegaan, en daarna gaan werken”, luidt het nuchtere antwoord.

Halloweenpompoenen

Wie een kist volledig vult met pompoenen, mag zes kilo gratis mee naar huis nemen. Op de vraag wat de pompoenplukkers met de buit gaan doen komen antwoorden als versieren of er enge gezichten van maken. Speciaal voor Halloween.

Het eerste pompoenenveld is nu dus geoogst. Maar er is nog een veld. “We hopen dat de temperaturen uiteindelijk mee gaan vallen”, vervolgt Irene. “Zodat we die kunnen blijven gebruiken tot Halloween. Want hoe leuk is het om met je familie zelf een halloweenpompoen uit te zoeken?”