Roosendaal

Jongeren herdenken Tweede Wereldoorlog met speciale routes door Roosendaal

Foto: NJH Roosendaal - Mick van Hesteren

Sven de Laet Sven de Laet

Samen met Rotterdam organiseert Roosendaal sinds 2017 op 4 mei de Nationale Jongerenherdenking. Maar nadat vorig jaar alles werd afgelast, moest ook voor de aankomende editie een alternatief worden bedacht. Dat is gelukt, met als hoogtepunt een ware escape route door de binnenstad. “Het was wel even switchen.”

Het klinkt in eerste instantie misschien als een ongemakkelijke combi: een ontsnappingsopdracht en de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. “Maar hiermee creëren we juist begrip bij de jongeren,” vertelt organisator Björn Rommens.

Stel je wordt betrapt, kies je dan voor de vluchteling óf voor jezelf?

“De eerste jaren hadden we een escape room in de kleine zaal van theater De Kring. Mét echte acteurs. Dat waren dan bijvoorbeeld vluchtelingen, die je moest helpen de grens over te steken. Of juist Duitse soldaten, die je voor ethische keuzes stelden. Stel je wordt betrapt, kies je dan voor de vluchteling óf voor jezelf? Zo probeerden we de jongeren een stuk beleving mee te geven.”

Dit jaar keert de escape experience dus terug, maar dan virtueel. “We hebben een route uitgestippeld langs bepaalde punten in Roosendaal die een verhaal met zich meedragen. Denk aan het herdenkingsmonument in het Emile van Loonpark, de plek waar de vroegere melkfabriek is gebombardeerd en verschillende Stolpersteine.” Daar krijgen deelnemers vervolgens raadsels voorgeschoteld. “Dat gaat via een app. Meestal heeft de opdracht iets te maken met de locatie zelf, soms moet je even iets googelen.”

Voor Roosendalers die weinig hebben met puzzels en vragen, is er nog een andere optie. “We hebben ook een verhalenroute. Daarbij loop je langs dezelfde punten, maar hoor je ondertussen ingesproken verhalen uit de oorlog. Tegelijkertijd zie je op je telefoon ingekleurde zwart-witfoto’s. Dat ziet er zo gaaf uit.”

Vanaf 1 mei kunnen de routes twee weken lang gelopen worden. Een spannend moment voor Björn en de rest van de organisatie. “Normaal zie je hoeveel mensen er ongeveer in het theater rondlopen. Maar je kunt natuurlijk niet continu checken of er iemand bezig is met de route.” Of hij zelf nog een keer op pad gaat? “Ik heb de routes al mogen testen, dus ik ken alle vragen en antwoorden al. Maar ik ben wel van plan om nog een keer te kijken hoe anderen het ervaren.”