Joodse verhalen die niet mogen worden vergeten
Afbeelding synagoge: Google Streetview
Jaarlijks wordt in een aantal Nederlandse plaatsen Open Joodse Huizen georganiseerd. In woningen of locaties als een synagoge klinken dan verhalen over hoe het Joden of verzetshelden verging in de periode van de Tweede Wereldoorlog. Ook Bergen op Zoom kende een kleine maar actieve Joodse gemeenschap. Daarom gaan op 29 april 2023 hier een aantal deuren open voor iedereen die luisteren wil.
Wat de vertellers brengen kan zeer uiteenlopen. Centraal staan vooral verhalen van en over mensen die werkelijk op die plek leefden, werkten of bijeenkwamen. Dat kunnen dagelijkse belevenissen van toen zijn maar ook vertellingen over vervolging, onderduiken of verzet. De bijeenkomsten duren ongeveer een uur en vaak is er voor publiek ook tijd om te reageren of vragen te stellen. Het programma is gratis toegankelijk maar wie zeker wil zijn van een plaatsje doet er goed aan op tijd te zijn.
Blijven vertellen is belangrijk
Eric Goossen is voorzitter van de werkgroep Open Joodse Huizen in Bergen op Zoom. Hij vindt het belangrijk dat die verhalen verteld blijven worden; “Zeker in een tijd van toenemend antisemitisme.” Bovendien zijn het authentieke herinneringen die horen bij deze historische stad, legt hij uit. “Zeer de moeite waard ook voor de Bergenaar die op z’n stad gesteld is.”
Jeugd
En dan is er nog de jeugd. Die weet vaak weinig van wat er in en om die oorlog gebeurd is. Ook voor hen is dit belangrijk, vindt de werkgroep. Door dat stuk geschiedenis te vertellen daar waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten krijgt het een extra dimensie.
Verdeeld over vier locaties en op verschillende tijdstippen zijn er twaalf sessies op zaterdag 29 april. Op de website (link) van het Joods Cultureel Kwartier is het hele programma te vinden. Reserveren vooraf is niet mogelijk.