Joost (72) uit Woensdrecht is net als overleden Piet Paulusma weerliefhebber
Nederlands bekendste weerman is niet meer. Afgelopen zondag overleed Piet Paulusma op 65-jarige leeftijd. “Een icoon,” aldus Joost Hendriks (72). De amateurweerman uit Woensdrecht staat op de Werelddag voor meteorologie stil bij het verlies van Paulusma, wiens passie hij deelt.
Net als Paulusma dat was, is ook Hendriks van zijn kruin tot aan zijn tenen gefascineerd door het weer. Hij groeide op in De Bilt, waar het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut te vinden is. Wat begon met een boekje en een barometer, is inmiddels uitgegroeid tot een compleet weerstation in zijn tuin in Woensdrecht.
Dolenthousiast
De wisselende weersomstandigheden van de afgelopen tijd maken Joos Windhoos, zoals hij gekscherend wordt genoemd, dolenthousiast. “Vier stormen, Saharazand: redenen voor mij om te kijken waar dat vandaan komt.” Zijn bevindingen deelt hij met ruim driehonderd meteorologen van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie, onder wie Helga van Leur en Peter Kuipers Munneke.
De stroom Saharazand zag hij al aankomen via online geanalyseerde luchtmetingen. “De stofwolk stond precies richting Europa.”
Schaamrood op kaken
Toch zat hij er in zijn weersverwachting soms wat naast. Vorige week schreef hij namelijk in de regionale krant dat het de warmste dag van maart zou worden, met temperaturen boven de twintig graden Celsius. Vanwege het Saharazand werd het toen slechts vijftien graden. “Het schaamrood stond op mijn kaken. Er kwam geen zonnestraaltje door het stof heen, dus de temperatuur liet het afweten.”
Hoe langer je vooruit moet kijken, des te onnauwkeuriger het weerbericht wordt.
Voor het maken van zijn weerberichten, maakt Hendriks gebruik van een checklist. Hij kijkt onder andere naar de wolken, condensatiestrepen van vliegtuigen en hoge- en lagedrukgebieden op de weerstations. “Hoe langer je vooruit moet kijken, des te onnauwkeuriger het wordt.”
Zijn verwachting voor komende maand? “Als maart is zacht in wil, verwacht men een koude april. Ik ben benieuwd of die oude wijsheid uitkomt, maar het is niet te hopen.”