Hoeven

Kapel Bovendonk in Hoeven moet sluiten, gebouw wordt verkocht

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De katholieke gemeenschap in Hoeven staat vanaf 2025 op straat. Waar ze drie jaar geleden de Sint-Jan de Doperkerk verliet om plaats te maken voor het nieuwe dorpshuis, moet ze nu einde van het jaar ook de kapel Bovendonk verlaten. Het gebouw wordt namelijk verkocht.

Met een dubbel gevoel loopt pastoor Maickel Prasing richting het altaar van de kapel. “Enerzijds is dit de plek waar wij de laatste drie jaar gevierd hebben en waar we een thuis gemaakt hebben voor de Hoevense gemeenschap. Anderzijds weten we al dat we op 29 december hier de laatste viering gaan hebben”, begint hij.

Iedere zondag bezoeken zo’n dertig tot veertig mensen de kapel in Hoeven voor een viering. “Dat is voor bisdom Breda begrippen best behoorlijk.” De pastoor had gehoopt dat hij nog een aantal jaren vieringen en missen in de kapel had mogen verzorgen.

Besluit

Het driejarige huurcontract loopt af en het bisdom neemt een ander besluit. “We hadden eigenlijk verwacht dat het contract verlengd zou worden tot Bovendonk een andere eigenaar zou krijgen.” Tot verbazing van de pastoor kiest het bisdom ervoor om het pand te verkopen.

“Het is wel vervelend, zeker omdat de bisschop van Breda ons eerder overhaalde om te verhuizen naar deze kapel. We hadden niet durven denken dat we er maar voor zo’n korte periode gebruik van mogen maken.” Voor hem komt de sluiting een paar jaar te vroeg. “We hebben ook te maken met natuurlijk verloop. Hadden we hier nog een jaar of vijf gezeten, was het misschien meer op een natuurlijkere manier overgegaan.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Kapel Bovendonk Hoeven
De kapel gelegen aan de binnenplaats van Bovendonk in Hoeven.

Prasing begrijpt de economische overweging. “Bovendonk moet gewoon zoveel mogelijk geld gaan opbrengen.” Toch had hij van het bisdom wel een andere keuze verwacht. “Wij hebben het er altijd over dat het niet om stenen gaat, maar om mensen. Toch wordt er nu duidelijk voor de stenen gekozen”, betreurt hij.

Hoe nu verder?

Eerder werd dus de Sint-Jan de Doperkerk uit zijn functie ontheven en nu moet ook de kapel plaats maken voor andere doeleinde. Dat betekent dat gelovigen in Hoeven geen plaats meer hebben voor vieringen of missen. “Officieel wordt dan de Basiliek in Oudenbosch de kerk voor Hoeven, maar als mensen willen uitwijken naar Etten-Leur mag dat natuurlijk ook.” Toch ziet Prasing ook moeilijkheden, want voor ouderen die minder te been zijn, wordt het een stuk moeilijker om een mis of viering te kunnen bezoeken. “Dat is wel jammer”, beaamt hij.

Het artikel gaat verder onder de foto

Sint-Jan de Doperkerk in Hoeven
De Sint-Jan de Doperkerk in Hoeven wordt verbouwd tot dorpshuis.

De pastoor zit sinds 1991 in het vak. De inwoner van Oud-Gastel verzorgt al zeventien jaar vieringen in Hoeven. Dat dit nu moet gaan ophouden vindt hij  – netjes gezegd – ‘niet leuk’. Maar, erkent hij: “Het is gewoon de realiteit.”

Toen Prasing als pastoor begon, had hij niet verwacht dat hij te maken zou krijgen met kerksluitingen. “Helaas is dat nu behoorlijk aan de gang.” Het geloof is langzaam aan het uitsterven, meent hij. Prasing heeft voor zichzelf die knop een tijd geleden al omgezet. “Zoals het vroeger was dat je bijvoorbeeld standaard gedoopt werd en voor de kerk trouwde, dat is gewoon niet meer. Mensen kiezen nu bewust. Daar moeten we mee dealen.”

Het Bisdom Breda laat in een reactie weten dat de kapel verkocht wordt omdat het gebouw restauratie- en verduurzamingswerkzaamheden nodig heeft. “Dat kan het bisdom exploitatietechnisch niet dragen.” Voor zowel de kapel als het complex Bovendonk zal dus een nieuwe bestemming gezocht worden.