Bergen op Zoom

Karmel krijgt nieuwe start met nieuwe naam: Karmelietenhof

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De Karmel in Bergen op Zoom ondergaat een flinke renovatie en krijgt een nieuwe naam: Karmelietenhof. De naam verwijst zowel naar de historische als de moderne functie van de plek. “De nieuwe naam is gekozen om de lange geschiedenis van de locatie in ere te houden, maar ook om een nieuwe toekomst te omarmen,” aldus Jeffrey Verweij, gebiedsconsulent bij woningcorporatie Stadlander.

Op de plek waar nu het appartementencomplex staat was ooit de thuisbasis van het Karmelietessenklooster. Zusters leefden er meer dan honderd jaar geleden in een gemeenschap van gebed en onderlinge steun. De oude treurbeuk en de gezamenlijke tuin zijn nog stille getuigen van dit kloosterleven. Deze geschiedenis wordt nu in ere hersteld en gecombineerd met een visie op de toekomst.

Grondige renovatie

De renovatie ging in februari 2024 van start en is meer dan een cosmetische opknapbeurt. Het is een grootschalige herontwikkeling met als doel het oude complex om te vormen tot een modern woongebouw. Er komen nieuwe buitendeuren en kozijnen, triple glas, en zelfs de radiatoren en leidingen worden aangepakt. Ook worden het dak, de gevels, en de vloer van de begane grond geïsoleerd. Verder komen er een nieuw ventilatiesysteem met WarmteTerugWinning en een verbeterde entree met nieuwe postkasten en een ruimte voor scootmobielen.

Gemeenschap

Karmelietenhof zal bestaan uit 87 appartementen, waaronder zowel sociale huurwoningen als appartementen in de vrije sector. De diversiteit aan woningen biedt ruimte aan een gemengde gemeenschap van bewoners. Het doel is om een plek te creëren waar mensen samenkomen en elkaar ondersteunen, net zoals het klooster dat ooit deed. “We willen een gemeenschap opbouwen waar mensen zich veilig voelen en waar ze echt een thuis kunnen vinden,” aldus Verweij.

Slechte reputatie

De aanleiding voor de grondige aanpak was het slechte imago dat de Karmel in de afgelopen jaren kreeg. De locatie stond bekend om problemen met leefbaarheid en veiligheid. Met de renovatie en de nieuwe naam wil Stadlander deze negatieve associaties achter zich laten en de locatie voorgoed nieuw leven inblazen.

Naast woonruimte komt er ook een wijkpunt met een ontmoetingspunt voor de bewoners en werkruimten voor medewerkers van Stadlander en GGZ. Dit gaat de Kloosterboom heten. De verhuur van de appartementen in het vernieuwde Karmelietenhof start in het derde kwartaal van 2024, en de eerste nieuwe bewoners zullen begin 2025 hun intrek nemen.

De beeldmerken van het Karmelietenhof en Kloosterboom: