Bergen op Zoom

Karttalent Xavi (11) uit Bergen op Zoom wil de nieuwe Max Verstappen worden

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Geïnspireerd door het succes van coureur Max Verstappen, zet de 11-jarige Xavi Radecke indrukwekkende prestaties neer op kartbanen in binnen- en buitenland. De Bergenaar heeft de ambitie om dit seizoen kartkampioen te worden, en zijn ambities op de lange termijn zijn nóg indrukwekkender. Hij droomt ervan om in de Formule 1 net zo goed of misschien wel beter dan zijn idool te worden.

Zijn passie voor de racesport begon in januari 2022 serieuze vormen aan te nemen toen Xavi zijn eerste wedstrijdkart kreeg. Een Parolin Rocky 200cc 4T, voor de kenners. Met het scheurijzer haalt hij naar eigen zeggen snelheden tot ruim 80 kilometer per uur. “Als je ermee op de snelweg zou rijden, dan zou hij misschien wel 100 kilometer per uur halen”, zegt hij.

Racelicentie

In december 2021 werd de alom bekende Max Verstappen de eerste Nederlandse Formule 1-wereldkampioen ooit, een titel die hij in 2022 en 2023 wist te behouden. In de periode dat Verstappen deze titel behaalt, neemt Xavi deel aan zijn eerste voorselectiewedstrijden in Zwolle en Vaals, waar hij respectievelijk 2e en 3e werd. Nadat hij zijn racelicentie haalde kon hij meteen deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap, waar hij in zijn eerste seizoen een indrukwekkende 7e plaats behaalde. Deze prestatie leverde hem promotie op naar de F1-klasse, een hogere competitie. In 2023 heeft hij al vier keer de eerste plaats behaald, onder andere bij de Wintercup en op circuits in Strijen en Berghem.

Dreamteam

Op het NK 2023 eindigde Xavi wederom op een 7e plaats in de F1-klasse en werd hij bovendien clubkampioen op Raceway Venray. Zijn doel voor 2024 is duidelijk: Nederlands Kampioen worden in de Parolin Rocky F1-klasse. Met een team bestaande uit zijn vader Tom (monteur), moeder Melanie (PR en dataverwerking) en coach Calvin de Groot, is Xavi vastbesloten om zijn dromen waar te maken. “Mijn vader is een geweldige monteur en mijn moeder helpt mijn vader en houdt de kart schoon. Daarnaast heb ik een coach die me de beste lijnen op het circuit leert,” vertelt hij trots.

Training

Training speelt een cruciale rol in Xavi’s voorbereiding. “We hebben heats en trainingssessies waarbij we de perfecte setup voor de kart proberen te vinden,” legt Xavi uit. Zijn trainingsroutine omvat niet alleen het rijden op de baan, maar ook training in een simulator in de woonkamer. Tijdens deze simtraining draagt hij gewichten om zijn polsen, zodat hij direct zijn pols- en armspieren traint.

Je probeert zo snel mogelijk door een bocht te gaan

Wat Xavi zo leuk vindt aan karten is de snelheid en de spanning. “Je probeert zo snel mogelijk door een bocht te gaan en de risico’s die je neemt, geven een geweldige kick,” zegt hij enthousiast. Zijn strategie tijdens races is geïnspireerd door technieken uit het stockcarracen, zoals het gebruiken van slipstream en samenwerken met teamgenoten om sneller te gaan.

Xavi is klaar om zijn ambities op de kartbaan en daarna op de racebaan waar te maken. “Mijn doel is om Formule 1-kampioen te worden,” zegt hij zelfverzekerd.  Zijn eerstvolgende uitdaging staat gepland op 22 september. Hij strijdt dan om de eerste plek op het TT juniorcircuit in Assen.