Bergen op Zoom

Kees Warmoeskerken (1952-2024): veelzijdig en verbindend kunstenaar, een inspiratie voor velen

Han Verbeem Han Verbeem

Kunstschilder en ontwerper Kees Warmoeskerken (1952-2024) is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. Hij was geruime tijd ziek. Warmoeskerken behoorde tot de belangrijkste naoorlogse Bergse kunstenaars. In februari 2023 ontving hij uit handen van toenmalig burgemeester Frank Petter een koninklijke onderscheiding, als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij gold als creatieve duizendpoot, sprak Petter toen: “Een professioneel kunstenaar, een man van details, een veelzijdig talent met een omvangrijk oeuvre, een bedenker en maker: inspirator, fantasierijk, ambachtelijk.”

Bij de Bergenaren is Warmoeskerken niet alleen bekend om zijn schilderijen, maar ook om zijn decorontwerpen voor onder meer Het Gezellentoneel, de BOV, de Vastenavendrevue en de openluchtspelen van de Stichting de Vierschaar. Tot twee keer toe zijn de ontwerpen die Wamoeskerken voor de BOV heeft gemaakt, genomineerd voor de prestigieuze landelijke Amateur Musical Award. Ook heeft hij beeldhouwwerken gemaakt, waaronder plastieken in de Gertrudiskapel en het bronzen beeld ‘De Vlaswerker’ op de Vlasmarkt, bij de Bosstraat en Potterstraat.

Een zogeheten historiestuk van Kees Warmoeskerken: een drieluik met op het centrale paneel een portret van de Bergse zeevaarder Joris van Spilbergen (1568-1620). Van Warmoeskerken woonde in hetzelfde huis in de Potterstraat waar Van Spilbergen verbleef.

Zijn werken kenmerken zich door een herkenbare, realistische stijl die een breed publiek aanspreken; traditioneel enerzijds – historische Bergse straatjes en monumentale gebouwen als Peperbus, Markiezenhof en Gevangenpoort keren regelmatig terug. Ook maakte hij vele portretten en landschappen. Maar tegelijk is zijn werk vernieuwend en maatschappelijk verbindend; van schilderscanvas tot decorschildering wist Kees Warmoeskerken letterlijk de gehele samenleving te bereiken. Voor theater De Maagd restaureerde hij de pilaarbeschilderingen.

Religieus werk maakte hij ook: zoals de schildering De Zeven Vreugden van Maria in de Mariakapel van het Markiezenhof. In de nissen van de Peperbus staan enkele beelden van zijn hand, waaronder de H. Gertrudis van Nijvel – de beschermheilige van Bergen op Zoom.

Kees Warmoeskerken heeft latere generaties kunstenaars en ontwerpers geïnspireerd. Ook enkele van zijn kinderen traden in zijn artistieke voetsporen, waaronder de landelijk bekende textielkunstenaar en couturier Ward Warmoeskerken.

Lees ook: Koninklijke onderscheiding voor veelzijdig kunstenaar Kees Warmoeskerken