Roosendaal

Kenners: slakkenplaag ‘amper te bestrijden’

Overal slakken, niet alleen in de tuintjes maar ook op de stoepen.

Overal slakken, niet alleen in de tuintjes maar ook op de stoepen.

Herbert Kats Herbert Kats

De uitdrukking ‘op alle slakken zout leggen’ is dit jaar bijna letterlijk te nemen. Ze zitten in de perken maar wagen zich ook gewoon op de stoepen. Kenners spreken van een drama, waar weinig anders tegen te doen is dan aloud handwerk.

“We hebben al van alles geprobeerd”, bevestigt het Hoveniersbedrijf Rose-Garden. Het probleem is alom bekend, maar dit jaar omvangrijker dan anders. “Ze zitten echt overal”, klinkt het. “Het is echt extreem.”

Regen

De toelichting van het Roosendaalse bedrijf spreekt van de nodige praktijkervaring met slakken.  De overvloedige regen van de laatste weken wordt als voornaamste boosdoener aangewezen. Gekoppeld aan het gegeven dat slakken blijkbaar heel snel jongen. “En als het weer regent zijn ze zo weer terug.”

Rapen

Voor de bestrijding rest hoveniers, volkstuinders en particulieren weinig anders dan handwerk: de slakken stuk voor stuk rapen en ja: zout erop. Nieuwe middelen zijn volgens de deskundigen niet echt voor handen. Wel een alternatieve oude remedie: doppen van de cacao blijken niet in de smaak te vallen bij de slakken. Te koop bij tuincentrum of Boerenbond.

Niettemin denken ze bij de Bergse dienartsenpraktijk E.Nagel en S.F. Snijdelaar in eerste instantie dat misschien anders kan. Lachend: “Of het ook zonder zout kan? Vast wel.” Navraag leert echter dat ook bij de dierenarts geen echt diervriendelijke vorm bekend is. “Ja, ik hoorde over havermout. Daar gaat de maag van uitzetten en daar gaan ze dan dood aan.” Wel vriendelijk voor het milieu maar niet voor de diertjes.

Diervriendelijk

Bij de Boerenbond in Etten-Leur relativeren ze de plaag van dit jaar een beetje. “Het is wel extremer dan vijf jaar geleden. Maar vorig jaar was het ook erg.” Dat is te merken aan de verkoop van -zoals het keurig wordt benoemd- diervriendelijke bestrijdingsmiddelen. “Ja, daar komen mensen steeds weer voor terug.” Naast slakkenkorrels zijn dat ook de eerder genoemde cacaodoppen. “Die zijn weer leverbaar.”