West-Brabant

Kerken enthousiast over luiden van klokken met oud en nieuw

Redactie Redactie

Kerken zijn enthousiast over het luiden van de klokken met oud en nieuw. De gemeente Bergen op Zoom heeft alle kerken, gebedshuizen en moskeeën gevraagd donderdag om middernacht de klokken te luiden als teken van hoop. In Bergen op Zoom luiden niet alleen de klokken van de Sint-Gertrudiskerk, maar ook van de Sint-Catherinakapel en de Onze-Lieve-Vrouw-Lourdeskerk. Ook in Halsteren en Lepelstraat zullen kerkklokken de jaarwisseling inluiden.

Door: Jerom Huijskens

Kerken in de gemeente Bergen op Zoom doen enthousiast mee met het luiden van de klokken tijdens de jaarwisseling. De gemeente had hierom gevraagd. Het luiden van de klokken om middernacht, kan het gevoel van saamhorigheid vergroten. Het is een manier om toch samen de jaarwisseling te kunnen vieren, nu je geen vuurwerk meer mag afsteken. Het CDA stelde voor de klokken te luiden en daar gaan veel mensen nu enthousiast in mee.

Alle grote klokken in Bergen op Zoom doen mee

Jan Foesenek van de Lieve Vrouwe Parochie in Bergen op Zoom vertelt dat donderdagavond om middennacht niet alleen de klokken luiden van de Sint-Gertrudiskerk, maar ook van de Sint-Catherinakapel en de Onze-Lieve-Vrouw-Lourdeskerk. “We willen graag ingaan op het verzoek van de gemeente. Eigenlijk is het ook een oud gebruik om de klokken te luiden op dat moment,” legt Foesenek uit. “Door deze kerkklokken te luiden kunnen we verbondenheid uitstralen naar iedereen die het hoort. Dit past goed bij het motto ‘met elkaar en voor elkaar’.”

Ook gelui in Halsteren en Lepelstraat

Ook in de dorpen Halsteren en Lepelstraat zal op oudjaarsavond het geluid van de kerkklokken weerklinken. In Lepelstraat bij de Sint Anthoniuskerk en in Halsteren bij de kerk van de Sint-Christoffel Parochie. Lia Botermans is koster bij deze parochie en vertelde dat zij graag de gemeente tegemoet wil komen. Maar ze wil ook een boodschap zenden naar alle mensen die het horen. “Heb vertrouwen erin dat het allemaal goed komt, wanneer de klokken luiden, weet dan dat dit zware jaar achter de rug is en betere tijden eraan komen.”

Allemaal meedoen

De gemeente Bergen op Zoom roept iedereen op ook thuis mee te doen. Dus als je een bel hebt, ga dan met oudjaar om middernacht in je deuropening staan, in je tuin of op je balkon en help mee het nieuwe jaar in te luiden. Uiteraard op gepaste afstand van de buren.

Lees ook: Gemeenteraad Bergen vraagt kerken oud en nieuw in te luiden