Hoogerheide

Kerken in Ossendrecht en Hoogerheide moeten dicht, anders gaat parochie failliet

Katholieke kerk in Hoogerheide (foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Parochie De Bron is van plan de kerken in Ossendrecht en Hoogerheide te sluiten. Het onderhoud en het verwarmen van de katholieke kerken kost te veel geld. Het bisdom moet het plan nog goedkeuren, maar dat zal waarschijnlijk wel gebeuren. De parochie is op zoek naar een andere ruimte om diensten te houden en samen te komen. Zodra die nieuwe plek gevonden is, kunnen de kerken dicht. De Bron wil dat binnen twee jaar geregeld hebben.

“Het zijn heftige besluiten, dat is zeker zo,” verzucht Jan van den Elsen, secretaris van parochie De Bron. “Maar het zit natuurlijk al een tijdje te broeden. Het bisdom heeft dit voorjaar alle parochies bezocht om inzicht te krijgen in de leefbaarheid van de parochies. Daarbij bleek al dat er iets moest gebeuren met onze kerken.”

Ook één kerk openhouden is te duur

Het bisdom bedacht voor alle parochies scenario’s om de toekomst veilig te stellen. “Voor ons was dat er eigenlijk maar één: sluiting van beide kerken. Of één kerk openhouden, maar dan zouden we failliet gaan aan onderhoud. Want met de kerk in Ossendrecht houden we ’t dan een paar jaar langer vol. Maar ook dan lukt het uiteindelijk niet,” legt Van den Elsen uit. “Dus om vitaal te blijven, moeten beide kerken dicht.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Katholieke kerk in Ossendrecht (foto: Google Maps)

Het parochiebestuur is daarom op zoek naar een nieuwe ruimte. “Het belangrijkste is dat we een plek vinden waar we kunnen samenkomen. Want het gaat niet om de gebouwen, maar om de mensen,” relativeert de secretaris. “Al zal het nog niet meevallen een geschikte ruimte te vinden. Het mooiste zou zijn als we een gebouw konden huren. We hebben een programma van eisen, waarmee we langs eigenaren gaan.”

“Hoe en waar gaan we samen kerken?”

De parochianen worden ook betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe plek. Als het bisdom akkoord gaat met het voorstel van De Bron, dan gaat het parochiebestuur nog in gesprek met de eigen leden. “De vraag blijft: hoe en waar gaan we samen een kerk zijn?” vult Van den Elsen aan. “We willen er twee jaar voor nemen om een goede oplossing te vinden. Maar zodra het bisdom akkoord is, dan zal het snel gaan.”

De Bron wil het ook graag vlot afhandelen. Want hoe langer de kerken open blijven, hoe hoger de kosten. Zelfs als de parochie geen groot onderhoud meer doet, kosten de kerken jaarlijks veel geld. “We hebben afgelopen winter niet gestookt. Dat hoefde gelukkig ook niet, omdat het een zachte winter was. Maar anders is het niet meer te betalen,” legt Van den Elsen uit. “Dus er zit wel enige tijdsdruk op.”

Kerken gaan tegelijk dicht

Toch hoeven de parochianen niet bang te zijn dat één van de kerken morgen ineens dicht is. Zolang er geen andere ruimte gevonden is, blijven ze allebei open. En als het wel zo ver is, gaan ze tegelijk dicht. “Het werkelijk sluiten van de kerken staat niet los van de nieuwe plek,” legt Van den Elsen uit. “Pas als er een nieuwe plek is, is er een volgende stap.”

Lees ook: Katholieke kerk moet meer naar buiten: Missionaire Teams maken toekomstplannen