Roosendaal

Kermis in Roosendaalse binnenstad breidt flink uit

Kermismanager Corné Kriesels op de kermis.

Herbert Kats Herbert Kats

Weer flink wat groter, met het reuzenrad Bon Voyage als een echte eyecatcher van liefst 55 meter hoog. Dat is wat de Roosendaalse kermis van vrijdag 6 september tot en met donderdag 12 september te bieden heeft.

Volgens kermismeester Corné Kriesels komt het aantal attracties dit jaar uit op zo’n honderd. Vorig jaar waren het er net iets meer dan tachtig. Daarmee is Roosendaal verzekerd van een plekje in de top-10 van kermissteden in ons land.

De uitbreiding van het terrein naar het Suikerplein, bij het Zwaaigat, geeft de kermis weer iets meer armslag. Toch denkt Kriesels dat nóg meer (substantiële) uitbreiding niet echt in het verschiet ligt. “Al is het wel zo dat de traditionele dorpskermis het lastig heeft om het hoofd boven water te houden. Het publiek trekt dan naar de stad”, is de verklaring die de kermisbaas aanreikt.

Echte Kermisstad

Het maakt Roosendaal wel tot een échte Kermisstad, zegt Kriesels. “Het is ook het best gewaardeerde evenement in de gemeente”, weet hij op basis van enquêtes. “Het is een enorm succes. Dat is als sinds 2018 zo, het jaar van 750 jaar Roosendaal. Maar het moet natuurlijk ook in de cultuur passen.”

Als het om de omvang gaat is de kermis wel langzaam aan het plafond wat mogelijk is. “Maar het gaat niet alleen over dat er steeds meer zaken bij komen.” Het vinden van de juiste mix is de sleutel voor succes, denkt Kriesels. “Dus niet bijvoorbeeld twee achtbanen, maar diversiteit.” Op de vraag wie daarvoor verantwoordelijk is, klinkt het zonder borstklopperij: “Wie? Die mix maak ik. Dat is m’n werk, m’n taak….”

Trots

Zonder kermisexploitanten natuurlijk ook geen evenement. “Samen zijn we trots op wat we hebben neergezet”, verzekert de kermisbaas.  Wethouder Sanneke Vermeulen verricht vrijdag 6 september om 16.00 uur de officiële openingshandeling bij het nieuwe Reuzenrad Bon Voyage.

Dinsdagmiddag is het tussen één en zes allemaal even wat minder uitbundig. Het is dan Sterrenmiddag, wat betekent dat het geluid net wat zachter gaat en de attracties langzamer draaien. En is deze Sterrenmiddag voor iedereen toegankelijk, deze aanpassing is met name bedoeld voor bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking. Al jaren is de kermis ook rolstoeltoegankelijk.