Bergen op Zoom

Kerncentrale in West-Brabant? Bergse raad houdt de boot af

Stockfoto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Als het aan het provinciebestuur ligt, komt West-Brabant in beeld voor een nieuwe kerncentrale. Het industriegebied bij Moerdijk zou een mogelijke locatie zijn, zo maakte het college van Gedeputeerde Staten deze week bekend. De lokale politiek wil zich nog niet in deze gevoelige discussie mengen. “Het is een landelijke kwestie”, aldus het Bergse raadslid Sander Siebelink (Lijst Linssen) donderdag. Bergen op Zoom gaat akkoord met de RES (Regionale Energie Strategie) maar spreekt zich niet uit over kernenergie uit als duurzame energiebron.

Geen ‘oude zooi’

Peter van den Ouden (GroenLinks) wil naar aanleiding van de provinciale onderzoeken binnenkort ook in de Bergse raad een breed debat voeren over kernenergie. GroenLinks is een overtuigd tegenstander van nucleaire energieopwekking en Van den Ouden haalt het veelgenoemde voorbeeld aan van de haperende centrale in Doel, net over de grens. Siebelink vindt de vergelijking echter mank gaan: het gaat daar om “oude zooi” terwijl de provinciale onderzoeken zich richten op moderne en veilige technieken: “Een duurzame energiebron” als alternatief voor fossiele brandstoffen.

Klimaatafspraken

De discussie ging donderdag in de gemeenteraad over de vaststelling van de RES versie 1.0, de start van de verduurzaming bij de regionale energieproductie. Nederland en daarmee ook West-Brabant is gebonden aan klimaatafspraken en dat betekent minder CO2-uitstoot, te bereiken voor 2020 en 2050. Dan moet Nederland volledig ‘van het gas’ af zijn. Opmerkelijk genoeg blijkt aardgas in het naburige Duitsland juist een duurzaam alternatief te zijn voor de verouderde steenkoolcentrales. “Waar gaat het nu over”, aldus Siebelink in het RES-raadsdebat.

Auvergnepolder

Binnen de RES maken gemeenten afspraken over de opwek van duurzame energie binnen de grenzen. Het West-Brabantse RES-gebied loopt pakweg tot Tilburg, en de gemeentes moeten onderling keuzes maken waar onder meer windmolens en zonneparken komen te staan. Veel Bergse politici voelen weinig voor de enorme windturbines in de Auvergnepolder. “Dat blokkeert duurzame bedrijfsontwikkelingen in de polder”, aldus de kersverse VVD-fractievoorzitter Dominique Hopmans. Hij vindt dat de Auvergnepolder beschikbaar moet blijven voor 65 hectare nieuwe bedrijvigheid, die hard nodig zijn voor de regionale werkgelegenheid.

Zonnepanelen op daken

Ook zonneparken op agrarische gebieden zijn omstreden. Fracties van GroenLinks, BSD, PvdA en SP vinden dat deze éérst op daken geplaatst moeten worden. Ook van bedrijven. Het ontbreekt hier nog vaak aan wil, constateert Rian Govers-Gabriëls (Lokaal Realisme). “Hoezo daken niet geschikt? Dan máken ze ze maar geschikt voor zonnepanelen”, sprak ze resoluut. Uiteindelijk ging een meerderheid van de raad akkoord met de RES; alleen VVD, LijstLinssen en Lokaal Realisme stemden tegen.