Woensdrecht

Kernen Ossendrecht en Woensdrecht verder opgefleurd met iDOP-geld

Een van de processierups-vogelhokjes, zoals die binnenkort ook in Woensdrecht geplaatst zullen worden. (Archieffoto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

Op initiatief van de Dorpsplatforms komen er extra voorzieningen in de kernen Ossendrecht en Woensdrecht. De gelden hiervoor komen uit de zogeheten iDOP-budgetten voor leefbaarheid en dorpsontwikkeling, aldus wethouder Jeffrey van Agtmaal. In Woensdrecht worden voor zo’n 5.900 euro aan picknicktafels, vogelkastjes en een vlaggenmast aangeschaft; in Ossendrecht gaat het om straat- en groenverbeteringen, de plaatsing van een permanente kerstboom en de aankoop van portofoons voor gezamenlijk 68.500 euro. Daarmee is in Ossendrecht de bodem van het iDOP-potje bereikt.

Door: Han Verbeem

Elke dorpskern in de gemeente Woensdrecht beschikt over een eigen iDOP-budget van waaruit de Dorpsplatforms projecten kunnen financieren. Voor de kernen Ossendrecht en Woensdrecht was nog geld beschikbaar dat nu wordt ingezet, zo meldde wethouder Van Agtmaal dinsdagmiddag.

Woensdrecht: aanpak processierups

Het Dorpsplatform Woensdrecht krijgt uit het iDOP-budget geld voor de aanschaf van onder meer twee nieuwe picknicktafels, die bij de tank aan de Onderstal en bij de Langeweg komen te staan. Bij het Col. Witackerplein komt een vlaggenmast, die gebruikt kan worden bij officiële gelegenheden. Eerder plaatste het Dorpsplatform met iDOP-geld al een plantenbak op dit plein. Tenslotte komen er op diverse plaatsen in de kern Woensdrecht vogelkastjes te hangen, die bijdragen aan een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierupsen. In Hoogerheide zijn al positieve ervaringen opgedaan met dergelijke kastjes.

Ossendrecht: veiligheid, groen en recreatie

Voor de verkeersveiligheid in Ossendrecht wil het dorpsplatform zes wegversmallingen laten aanleggen. Deze komen op de Zandvlietseweg, Laagstraat, Koeleweg en Nieuweweg. Dit na klachten van inwoners over het sluipverkeer.

Ook de wandelroute van het ‘Paadje van Kaatje’, al bekend ten tijde van Zr. Marie Adolphine, wordt verbeterd met een verharding van kleischelpen op het deel tussen De Kuil en De Slingerstraat. Ook het paadje bij het monument van Prinses Paulientje zal worden bestraat. Bij de speeltuin ter hoogte van de Molenstraat en Bevrijdingsstraat komt een zogeheten calisthenics-trainingstoestel annex klimrek. Ook komen er twee zitbankjes bij het monument aan de OLV Ter Duinenlaan

Een plantsoen bij de Pottenbergen, ter hoogte van het medisch centrum. wordt opgeknapt in de lijn van de groenvoorzieningen op het Adolphineplein en bij de kerk. Verder komen er insectvriendelijke planten voor biodiversiteit bij MFC De Drieschaar, en komen er openbare QR-scancodes voor de Magnolia-routes door het dorp. Ook zijn er plannen voor het planten van een permanente kerstboom, die tijdens de feestdagen feestelijk verlicht kan worden, bij de kerk. Tenslotte wil Dorpsplatform Ossendrecht uit de iDOP-gelden een aantal portofoons aanschaffen die bij evenementen gebruikt kunnen worden, zoals de doorkomst van de Roparun,

Wethouder Jeffrey van Agtmaal spreekt van ‘heel diverse voorstellen’ die zowel de verkeersveiligheid, het openbaar groen en de recreatie aangaan: “Ossendrecht krijgt een flinke impuls qua leefbaarheid. En juist daar is het iDop-budget voor bedoeld.” De uitvoering van zowel de Woensdrechtse als Ossendrechtse initiatieven gebeurt door vrijwilligers en door ondernemers uit de regio, die de projecten mede-ondersteunen.