Kerstman die in armoede leefde, brengt nu cadeautjes naar lotgenoten
Gezinnen die het niet breed hebben, konden onlangs reageren op een hartverwarmende Facebookpost. Samen met haar man Leon brengt Vera van de Weert-van de Meeberg, geheel belangeloos, kerstpakketten en -cadeautjes rond. Onder andere een alleenstaande vader en een moeder in de crisisopvang vieren nu een zorgeloze kerst. De kerstman en zijn vrouw weten namelijk hoe zwaar het tijdens de dure decembermaanden kan zijn. “Onze vier zoons kregen altijd een cadeautje onder de kerstboom, maar we moesten iedere euro tien keer omdraaien, voordat we die uitgaven.”
Doordat de kerstman een hartspierziekte heeft, kan hij zelf niet werken. “Je kan je voorstellen dat een groot gezin veel kosten met zich meebrengt”, aldus Van de Weert-van de Meeberg. Om brood op de plank te krijgen, ging ze zestien uur in de zorg werken en nam er een baantje als schoonmaakster bij. “We zaten destijds in de schuldsanering, maar kwamen rond met ongeveer zeventig euro per maand.” De auto ging de deur uit, om kosten te besparen.
Stress en spanning
De zorg voor hun kinderen kwam altijd op de eerste plek. “Tijdens de feestdagen zorgden we altijd voor een cadeautje onder de kerstboom. Onze vier zoons waren snel tevreden, maar we moesten iedere euro tien keer omdraaien voordat we die uitgaven. De rekeningen moesten tenslotte ook betaald worden. Die stress en spanning knaagt aan je.” De luxeartikelen die ze van een neef kregen waren een feestje voor het gezin.
Inmiddels is de lucht weer blauw bij ons
Nu, zeven jaar later, weten de kerstman en zijn vrouw hun hoofd boven water te houden. Mede doordat Van de Weert-van de Meeberg een zorgopleiding mocht volgen. Daardoor kwamen er meer contracturen bij, waardoor het gezin beetje bij beetje meer lucht kreeg. “De lucht is weer blauw bij ons.”
Wat extra’s
Twee jaar geleden besloten ze, om vanuit hun eigen budget, kerstpakketten samen te stellen voor andere gezinnen, die in stille armoede leven. In het kerstpakket vinden zij wat extra’s voor de feestdagen, zoals een gourmetschotel, kerststol en soep. De kinderen krijgen wat kleine cadeautjes, zoals potjes klei of een hengelspelletje. Dit jaar geeft de gemeente subsidie, waarmee ze ruim vijfentwintig gezinnen kunnen verblijden.
Armoede gooi je niet zomaar op straat
En dus stonden Van de Weert-van de Meeberg en haar man donderdag in vol ornaat in de wijk Langdonk om alleenstaande vader Robert en zijn twee kinderen te verrassen. Net als de twee initiatiefnemers voelde ook hij schaamte tegenover de buitenwereld. “Je gooit het niet zomaar op straat.”
Glimlach en stukje verdriet
Robert had een eigen bedrijf, maar besloot daarmee te stoppen. Zijn financiële vastigheid veranderde. Vanwege een scheiding moest hij toen ook de zorg voor zijn kinderen op zich nemen. Van de Weert-Van de Meeberg proeft aan hem dat hij er alles aan doet om er het beste van te maken. “We creëren een glimlach, maar ook een stukje verdriet aan de voordeur.”
Het gaat om het gebaar. Het hoeft niet groot te zijn om iemand blij te maken
Roberts zoon (12) is in ieder geval blij met de cadeautjes die hij heeft mogen ontvangen. “Het snoep heb ik bijna op”, biecht de brugklasser lachend op, terwijl hij het laatste spekje in zijn mond stopt. Snel rent hij weg, om zijn gloednieuwe bal tegen een garagebox aan te schoppen. Van de Weert-van de Meeberg kijkt tevreden toe: “Het gaat om het gebaar. Het hoeft niet groot te zijn om iemand blij te maken.”