Kinderen ‘bloedfanatiek’ in de Dikke Banden Race van Calfven
“Bloedfanatiek zijn ze,” lacht organisator Peter van Dessel. En dan heeft hij het over de kinderen die zaterdag meededen aan de Dikke Banden Race in Calfven.
De Dikke Banden Race is elk jaar onderdeel van het Wielerweekend Calfven. Het wielerweekend moet kinderen enthousiast maken voor de sport. “De Dikke Banden Race is eigenlijk voor het doel om de jeugd te stimuleren om lekker op de fiets te stappen. Recreatief, maar sommigen ook in wedstrijdverband.”
Lars: “Zo hard mogelijk rijden”
Lars van Dijk is in elk geval al enthousiast geworden voor de sport. Hij heeft al eerder meegedaan en was ook zaterdag helemaal klaar voor de wedstrijd. “Omdat ik het eigenlijk wel leuk vind om ook echt te mountainbiken en te fietsen. Dat je ook verschillende kilometers per uur kan halen, bijvoorbeeld 30 kilometer per uur, 40 kilometer per uur en dan zo hard mogelijk te rijden.”
“Vorig jaar was ik zevendes geworden van de negen of zo. Alleen, toen was het de eerste keer dat ik aan de oudere kinderen mee deed,” vergoeilijkt Lars zijn prestatie van vorig jaar. Deze keer wist hij precies hoe hij een goede race zou rijden: “Gewoon keihard te blijven fietsen en gewoon door te gaan. Als je de berg op gaat de versnellingen zo zacht mogelijk te zetten en als je de berg afgaat zo zwaar mogelijk te zetten.”
Iedereen op gewone fiets
Het heet niet voor niets een Dikke Banden Race. De echte racefiets heeft dunne banden en die horen in deze wedstrijd niet thuis. Het is juist de bedoeling dat je lekker je eigen fiets kunt gebruiken, legt voorzitter Jac van Dooren uit. ““Ze mogen dus gewoon met alle fietsen hier aan meedoen. Ze hebben geen wielrenfietsjes nodig, eigenlijk mag het nog niet. Dus ze mogen gewoon met hun vrijetijdsfietsen, of een driewielertje, ze mogen met alles komen.” De enige uitzondering is natuurlijk een elektrische fiets, want ze moeten wel gewoon zelf op de pedalen trappen.
Door naar landelijke wedstrijd
De winnaars van de Dikke Banden Race in Calfven, kunnen hogerop als ze dat willen. Voor elke leeftijdscategorie is er ook een landelijke wedstrijd. Van Dooren: “De winnaars krijgen dus allemaal een medaille. De eerste 3 van elke categorie worden uitgenodigd voor de landelijke kampioenschappen Dikke Banden. En ze krijgen allemaal nog een tas met toebehoren van de organisatie.”
Om de Dikke Banden Race te kunnen winnen, moet je behoorlijk gas kunnen geven. Van Dessel weet dat maar al te goed, want hij moet voorop om de weg te wijzen. “Ik ben zelf voorrijder van elke categorie. En ik kan je vertellen dat ik na alle categorieën met het zweet op m’n rug over de finish kom en ja, da’s gewoon leuk,”vertelt hij lachetnd. “Ik moet gewoon de jongens in toom houden, vooral als ze naar beneden rijden dat ze de bocht niet uitvliegen: bloedfanatiek zijn ze.”
Afscheid voorzitter Jac van Dooren
Voor voorzitter Van Dooren was het de laatste keer in de organisatie van de Dikke Banden Race. Na 55 jaar in de wielersport en zo’n 40 jaar als voorzitter vindt hij het tijd om te stoppen. “Vanwege de leeftijd en we hebben dus gelukkig opvolging kunnen krijgen. En ik vind het tijd dat we een stap terug gaan doen en dat we de jeugd meer kansen geven om te instromen,” zegt hij met zichtbare emotie. Aan Van Dessel de pittige uitdaging om het voorzitterschap over te nemen: “Ik hoop Jac’s mooie evenement succesvol voort te zetten.”