Kippendokter Sible spreekt de taal van de kip: ‘Hennen dringen door tot gevoel’
Sible Westendorp uit Hoeven is kippendokter. Van jongs af aan heeft hijal een fascinatie voor pluimvee. De dierenarts is opgegroeid met kippen, en door zijn jarenlange ervaring heeft hij zijn eigen expertise ontwikkeld voor de hobbykip.
“Vroeger had ik ook al hobbykippen thuis, de Fryske Hin. Die heb ik nu nog steeds”, vertelt Westendorp gepassioneerd. Toen de kippendokter opgroeide had hij al interesse in het gedrag van de kip. Tientallen jaren later is dit nog steeds onderdeel van zijn kennis.
Westendorp spreekt naar eigen zegge ‘kips’. “Als je drie of vier kippen hebt, leer je welk geluid bij welke situatie past.” Het beste verstaat de kippendokter de hennen. “Bij hennen kun je echt doordringen tot het gevoel. De haan toont meer ‘stoer’ gedrag. Hij laat weten dat het zijn territorium is en dat hij hier de baas is.”
Kennis
Volgens Westendorp ontbreekt het vaak aan kennis bij het houden van kippen. “Afgelopen week heb ik zes kippen op spreekuur gehad met hetzelfde probleem.” In alle zes de gevallen was de kip broeds.” Dat wil zeggen dat de kip haar eieren wil gaan uitbroeden. “Dan kom de kip dus zo’n drie weken niet van haar nest af. Mensen herkennen dit gedrag niet en gaan zich dan zorgen maken.”
Van de broedse hennen waren er een aantal naar een andere dierenarts geweest, maar die kreeg het probleem niet vastgesteld. “De kennis ontbreekt vaak, ook bij dierenartsen. Dat komt doordat het thema broeds niet behandeld wordt tijdens de opleiding”, stelt de dierenarts uit Hoeven. “Tijdens de opleiding wordt er van alles geleerd over ziektes, maar niet over het gedrag.”
Verzorging
Tijdens het houden van het pluimvee zijn voeding en gedrag van de kip de belangrijkste pijlers. “Om te beginnen is het belangrijk dat de kip veel ruimte heeft.” Dat is momenteel lastig, omdat kippen niet vrij rond mogen lopen vanwege de Vogelgriep. “Het grootse knelpunt in de praktijk is voeding.”
In de natuur zoekt een kip namelijk naar gevarieerd eten, in een hok is de kip afhankelijk van de mens. “Geef ze saai voer, zoals bijvoorbeeld een legkorrel. Voer ze verder overdag niets. Pas in de avond geef je de kip wat snoepgoed.” Op deze manier eet de kip gevarieerd. “De kip heeft weinig te doen en haalt anders alleen maar het lekkerste uit de bak”, aldus Westendorp.