Bergen op Zoom

Komt er een einde aan de overlast voor de buren van Gebri?

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Dreunende bassen uit auto’s, drugsgebruik en dealen, zelfs illegale straatraces. Er is al jarenlang het nodige gaande op de parkeerplaatsen van De Zeeland, bioscoop en woonboulevard in Bergen op Zoom. De bewoners van de vrij nieuwe wijk ernaast hebben de nodige overlast van, vinden ze. Tot nu toe weigerde Gebri, eigenaar van de percelen en panden, de buurt zelfs maar te woord te staan. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Maikel Gijzen, één van de buurtbewoners: “We wonen hier heel erg fijn, we zitten op een mooie plek. We genieten van rustig wonen en toch dicht bij die commerciële voorzieningen. Het heeft heel veel waarde dat je alles bij de hand hebt.” Over Gebri, de vastgoedontwikkelaar en beheerder van De Zeeland en de bedrijfsruimten eromheen, is hij wat minder enthousiast als we hem in maart spreken. “D’r is geen contact mee te krijgen, geen dialoog te voeren.”

Drugs, herrie en straatraces

De buurt ervaart op een aantal vlakken overlast. Eén van de punten betreft de verlichting die op het terrein is aangebracht. Die is fel en straalt ook bij een aantal woningen in de tuin, wat de gezelligheid er ’s avonds niet bepaald bevordert. Volgens Gebri is dat al eens bijgesteld maar de bewoners zijn vooralsnog allesbehalve tevreden. Een veel groter probleem vormt de overlast die komt van wat er zoal gebeurt op de parkeerterreinen. Daar wordt gedeald én gebruikt, klinkt geregeld hard muziek uit auto’s en er worden zelfs illegale straatraces georganiseerd. Bij slecht weer is er meestal weinig aan de hand maar als dat beter wordt begint de ellende voor de buurt, soms dagelijks.

In maart hadden we een uitgebreid gesprek met een aantal bewoners. Al jaren proberen zij in contact te komen wel ontwikkelaar Gebri, die immers verantwoordelijk is voor wat er op deze terreinen gebeurt. Maar hoe vaak ze ook belden en aan de telefoniste vroegen om een reactie, hoe vaak ze ook mailden of appten; er werd nooit op teruggekomen. Er is begin van dit jaar door Gijzen zelfs contact opgenomen met wethouder Patrick van der Velden, met de vraag of hij wilde bemiddelen. Ook die moest al snel mededelen dat Jos Slaats, topman bij Gebri, geen behoefte had aan contact. Het bedrijf negeerde al vier jaar alle vragen en berichten.

Hekken sluiten

Natuurlijk heeft de buurt vaak de politie gebeld, als het weer eens mis was. Die kwam ook geregeld en heeft zelfs al eens foto’s gemaakt van de auto’s bij één van de straatraces. Dan was het daarna even rustig maar nooit lang. Ook beveiligingsbedrijf Trigion, dat de terreinen bewaken moet, is meermaals benaderd door bewoners. Er werd echter weinig met die meldingen gedaan. Terwijl het probleem zeer eenvoudig op te lossen is, er staan grote hekken om de boel af te sluiten. Maar die zouden vaak niet dicht zijn, tot grote frustratie van de omwonenden. Ze benaderden de ombudsman van Streekomroep ZuidWest en vroegen om hulp.

Gebri reageert

Ook onze omroep werd in eerste instantie niet teruggebeld door de eigenaren van het miljoenencomplex maar we gaven niet op. We besloten zelf ook eens contact te zoeken met wethouder Van der Velden. Die zei dat het al even zijn portefeuille niet meer is en dat hij in die zin weinig kon betekenen. Toeval of niet; een dag later belde Simone Slaats (dochter van) met onze ombudsman. Ze bestrijdt dat er niets is en wordt gedaan aan het voorkomen van de genoemde problemen.

Over de verlichting is ze kort. Die is juist nodig om meer overlast te voorkomen en al zo veel mogelijk bijgesteld. “Licht zorgt natuurlijk ook voor veiligheid.” Dat de poorten vaak openblijven is volgens haar niet waar; “Zodra het kan gaan die dicht.” Logischerwijs wel pas nadat alle bedrijven die er zitten dicht zijn en ook het personeel naar huis is. Het beveiligingsbedrijf controleert bovendien twee keer per 24 uur of ze gesloten zijn. “Wij willen natuurlijk ook geen gedoe op ons terrein.”

Partijen bij elkaar gebracht

Slaats vertelt dat Gebri natuurlijk rekening houdt met omwonenden, maar de situatie moet wel werkbaar blijven zegt ze. Toch staat haar bedrijf alsnog open voor een gesprek, ze wil er alleen geen pers bij hebben. Ook de buurt is huiverig om verslag te doen van wat er uit gaat komen als die binnenkort te houden bijeenkomst heeft plaatsgevonden, uit angst de prille contacten te verstoren. We hebben de buurtgenoten en het bedrijf gelukkig wél bij elkaar gebracht en kunnen voor nu als omroep alleen maar hopen dat er een goede oplossing wordt gevonden en er wederzijds begrip alsmede blijvend contact ontstaan. Dat is voor alle betrokkenen het beste.

Heb je ook een verhaal waarmee de ombudsman van Streekomroep ZuidWest je kan helpen? Neem gerust eens vrijblijvend contact op: [email protected]