Koppermaandag: Gildebrieven en drank maken plaats voor prent en worstenbroodje
Koppermaandag. Het zal mensen van buiten de grafische industrie waarschijnlijk niet veel zeggen. Het is een feestdag waarop vroeger de donkere periode rond de kortste dag af werd gesloten met gildebrieven en drank.
Anno 2024 wordt de term Koppermaandag alleen nog gebruikt door drukkers en uitgevers die op de maandag na Driekoningen het nieuwe jaar inluiden met een gedrukte prent. Zo ook in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur. De gildebrief is vervangen door een prent en in plaats van drank is er koffie met daarbij een worstenbroodje. Tientallen liefhebbers zijn getuigen van een terugblik op het succesvol museumjaar en de overhandiging van de Koppermaandagprent aan de nieuwe burgemeester van Etten-Leur. “Heel bijzonder om dit te krijgen”, zegt burgemeester Marina Starmans.
Aap, Noot, Mies
De 48ste Koppermaandagprent van het Drukkerijmuseum is ontworpen door Cees Jochems, secretaris van het museum. Hij ontwierp een bordje met daarop het woord ‘Drukpers’. Zogenaamd het ontbrekende bordje op het bekende Aap-Noot-Mies-letterplankje. Daarnaast is het ontwerp een eerbetoon aan Harrie Schalken, de oprichter van grafisch museum annex atelier ‘in den groenen zonck’ in Wouw. Hij schonk historisch leer- en lesmateriaal, waaronder letterplanken.
Drukwerk is een belangrijk onderdeel van onze cultuur
Waar de Koppermaandagprent komt te hangen weet Starmans nog niet. Maar de burgemeester verzekerd dat de gele prent een mooi plekje in het stadhuis krijgt. “De drukpers is natuurlijk ongelofelijk belangrijk. Zelf ben ik gek op lezen en drukwerk is een heel belangrijk onderdeel van onze cultuur”, zegt de burgemeester die deze dag voor het eerst kennis maakte met het museum.
Vanaf dit voorjaar maken de schenkingen van Harrie Schalken onderdeel uit van de collectie van het museum.