Roosendaal

KPO Roosendaal: basisschool cruciaal bij leefbaarheid en veiligheid

In oktober 2021 stond een container bij basisschool Kroevendonk in brand (foto: Christian Traets Fotografie)

Herbert Kats Herbert Kats

Roosendaal krijgt de komende drie jaar 7,2 miljoen extra voor de zogeheten probleemwijken. Het rijksgeld is bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren in de Westrand, Kalsdonk, Langdonk, ’t Oude Centrum en De Kroeven. KPO-bestuurder Kees Mens ziet dat met name via een nieuwe rol van de basisscholen vorm krijgen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet toekomst in de alliantie die de naam Nationaal Programma Roosendaal (NPR) draagt. Juist de integrale aanpak van dit project gaf de doorslag.

Kern is het bouwen aan de ontwikkeling van jonge kinderen en het versterken van de veerkracht en weerbaarheid van inwoners in Roosendaal. Het geld wordt benut om te investeren in preventie van armoede en schulden, re-integratie, veerkracht en weerbaarheid, en de ontwikkeling van jonge kinderen.

‘Twijfelachtige eer’

Kees Mens is lid van het zeskoppige NPR-bestuur, samen met onder meer de burgemeester. Hij erkent dat de uitverkiezing van Roosendaal ‘een twijfelachtige eer’ is, maar ziet mede door het extra geld kans op verbetering. “We kunnen werken aan de onderwijsachterstanden”, geeft hij een voorbeeld. “Daar zijn we al mee bezig maar nu kunnen we meer doen.” Nederland scoort slecht op dit punt.

Mens ziet basisscholen en kindcentra als een cruciale schakel voor wat hij de verbinding met inwoners van de wijk noemt. “Het is een vertrouwde plek, niet alleen voor ouders.” Onderbrengen van ‘loketten’ in een school waar mensen zaken kunnen aankaarten werkt volgens hem laagdrempelig. “Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om naar een gemeentehuis te stappen.”

Het extra geld uit Den Haag geldt als eerste stap. Mens: “We hebben twintig jaar nodig om iets om te buigen wat niet goed gaat.” Precies vanwege de integrale aanpak zag ‘Den Haag’ brood in de Roosendaalse aanvraag. “In deze regeling hebben vier ministeries (OCW, SZW, VWS en BZK) de geldstromen gebundeld. Daardoor kunnen gemeenten er makkelijker een beroep op doen”, meldde minister Hugo de Jonge van BZK al.

Kwartiermaker

Bas van ’t Wout is sinds januari in Roosendaal Kwartiermaker voor het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. De oud-minister van Economische Zaken en Klimaat woont in Hoeven. Hij krijgt ondersteuning van Lodewijk Asscher, eerder minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voormalig partijleider. Van ’t Wout noemt de toekenning van het extra geld ‘geweldig nieuws’.

Coördinerend wethouder Evelien van der Star liet zich eerder in soortgelijke bewoordingen uit: “We willen graag bestaande structuren versterken en uitbreiden.”

De komende tijd werkt de alliantie concrete ideeën en acties verder uit.

Lees ook: Roosendaal moet de komende jaren veiliger én leefbaarder worden