Sint Maartensdijk

Kringloop-donatiecontainer nu ook in Zeeland: primeur voor Sint Maartensdijk

Wethouder Corniel van Leeuwen levert een dia-lichtbak in, bij de donatiecontainer. Vrijwilligster Saskia, van het Leger des Heils, neemt het toestel in ontvangst,

Han Verbeem Han Verbeem

Weggooien is zonde, en dat weten ze ook bij het Leger des Heils. Samen met de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) en de gemeente Tholen beheert het Leger een donatiecontainer bij de milieustraat Sint-Maartensdijk. Zaterdagmiddag, op de landelijke Dag van de Kringloop, is de container in gebruik genomen. Een primeur voor Zeeland.

Audio: Wethouder Corniel van Leeuwen bij de ingebruikname van de donatiecontainer – en bezoekers van de kringloopwinkel bij Loods 3 vertellen over wat ze daar zoal hebben gevonden.

Op deze zonnige eerste zaterdag van oktober is het op de milieustraat van de smalstad een af- en aanrijden van auto’s met restafval. Meubels, oude kozijnen en metalen gaan in grote bakken, waar ze worden vermalen tot gruis. Maar in de donatiecontainer kunnen bezoekers nog bruikbare spullen plaatsen die in de kringloopwinkel van het Leger, een paarhonderd meter verderop, een tweede leven krijgen. Het Leger des Heils zal de container twee keer per week legen.

Lichtbak

Op de schappen hebben milieustraatbezoekers al enkele elektrische gebruiksgoederen achtergelaten, waaronder een muziekinstallatie met boxen. En een oude lichtbak voor dia’s, een donatie van wethouder Corniel van Leeuwen. De Thoolse gemeentebestuurder mocht deze middag de container officieel in gebruik nemen. Voor de gelegenheid is de inzamelruimte versierd met vlaggetjes.

De donatiecontainer op de milieustraat in Sint Maartensdijk.

Iets unieks

Overigens is hergebruik van oude spulletjes niet nieuw; decennia geleden kwamen winkels met antiek, curiosa en grootmoeders tijd. Tegenwoordig heet het circulair winkelen: wie gebruikt koopt, heeft iets unieks in handen én het bespaart afval, zegt directeur Paul Marnissen van ZRD. In het aangrenzende Brabant is de donatiecontainer overigens al langer bekend. Daar werkt afvaldienst Saver samen met tweedehandswinkelketen De Kringloper. Maar ook ZRD wil méér met afval doen.

Vrijwilligers van het Leger des Heils in de kringloopwinkel van Loods 3.

Pilot

De donatiecontainer is voor ZRD vooralsnog een proef, een pilot. Marnissen: “Als deze aanslaat, kunnen we kijken of we in Zeeland meer van deze containers kunnen plaatsen.” Wethouder Van Leeuwen belooft echter voldoende publieke aandacht en promotie aan het initiatief te besteden. “De inwoners moeten natuurlijk wél van het bestaan van de container weten.”

Buggy

Buiten gaat het even niet goed. Een bezoeker komt met een buggy naar de container, maar wordt door een milieustraatmedewerker per abuis naar de afvalstraat doorverwezen. Met een ferme zwaai verdwijnt de kinderwagen in de bak met oude metalen. “Ai, daar gaat weer drie en een halve euro”, verzucht een medewerkster van het Leger. “Die buggy hadden we graag voor de winkel gehad.”

Geliefde verzamelobjecten: antiek porselein en gebruiksgoed.

Lange rijen

Want steeds meer jongeren kopen bij kringloopwinkels. Zo ook in Loods 3, de kringloopwinkel van het Dienstencentrum Leger des Heils Tholen. Een ellenlange rij klanten staat bij de kassa, de manden volgeladen met allerhande serviesgoed, keukengerei en boeken. Een man is blij met een fotoboek van oud-Tholen, “niet meer verkrijgbaar in de boekhandel.” Zulke zaken vind je alleen hier, weet hij.

Ook kerstartikelen zijn tweedehands verkrijgbaar.

Sint Maarten

En in het Zeeuwse Sint-Maartensdijk is deze dag óók een inwoonster van het Caraïbische landsdeel Sint Maarten op bezoek. Zij koopt curiosa en antiek op in Nederland, “want dat kennen we daar niet.” Er is daar wél een Leger des Heils-afdeling, ofwel Salvation Army. Ze vindt het belangrijk om tweedehands te kopen bij goede-doelinstellingen zoals deze. “Dan weet je dat de opbrengst ook goed terechtkomt”, merkt ze op. Want kringloop, dat begint onderhand big business te worden.