Roosendaal

Kroonringen zijn voorlopig de beste oplossing voor het plastic afvalprobleem

Foto: ZuidWest Update

Kitty Joachems Kitty Joachems

Oranje zakken vol plastic afval op de stoep, op grasveldjes en op straat. Het is geen gezicht. En het trekt ook nog eens ongedierte aan. “Op de bedrijventerreinen is er al een rattenplaag. Op deze manier is de kans groot dat ze ook naar bewoond gebied komen of daar al zijn”, zegt Karen Suijkerbuijk-Ader van de ChristenUnie. Ze vraagt de wethouder met klem om snel met een oplossing te komen.

In de afgelopen periode zijn verschillende structurele oplossingen besproken. Volgens Suijkerbuijk-Ader onderzoekt wethouder Koenraad op dit moment de haalbaarheid. Nascheiden is volgens de wethouder nu nog geen haalbare kaart. Maar er komen misschien wel extra ondergrondse containers. “De wethouder presenteert de raad mogelijke locaties, maar dat duurt nog even”, weet Suijkerbuijk-Ader. De wethouder wil vóór de zomer ook grotere oranje containers plaatsen op centrale plekken. “Maar dat is geen harde toezegging”, zegt Suijkerbuijk-Ader. Ze vindt dan ook dat er tot die tijd een tijdelijke oplossing voorhanden moet zijn.

Rommel op straat

Die oplossing is er. De kroonringen. Maar die haalt de gemeente op verschillende plaatsen in de stad weg. Want veel mensen hangen hun zakken met plastic afval lang voor de ophaaldag al op. Dat vergroot de kans dat de zakken openscheuren. En zo ontstaat een hoop rommel op straat. Maar die rommel ontstaat ook als er géén kroonringen zijn. Suijkerbuijk-Ader: “Dat betekent dat de zakken op straat komen te staan en dat lost het probleem dus ook niet op.”

Sociale controle

De kroonringen die weggehaald worden uit de stad krijgen een plek in de dorpen. Daarmee onderscheidt de gemeente de stad van de dorpen. De ChristenUnie heeft de wethouder gevraagd waarom dat gebeurt. In het antwoord zegt de wethouder dat er in de dorpen meer sociale controle is dan in de stad. Dat bestrijdt de fractievoorzitter van de ChristenUnie. “Binnen de stad zijn er ook buurten met gezonde sociale controle. En waarom zouden we die kroonringen daar dan niet terugplaatsen? Zeker als inwoners zelf aangeven dat ze de kroonringen missen. Een kleine moeite lijkt mij”, aldus Suijkerbuijk-Ader. Bovendien vindt ze dat mensen gewezen moeten worden op het juiste gebruik van de kroonringen.

Goed alternatief

“Wij denken niet dat de kroonringen de beste oplossing vormen tegen het plastic afval probleem”, benadrukt Suijkerbuijk-Ader. Ze ziet het als een tussentijdse oplossing. Een goed alternatief waar dringend behoefte aan is zolang er geen structurele oplossing is. Ze komt namens haar partij dan ook met een motie. “We zijn als raadsleden de oren en ogen van de inwoners en wij brengen hun ervaringen in in de raadszaal”, stelt ze. “Dit onderwerp leeft in de samenleving. We zien het op social media, horen het vanuit onze achterban en lezen het in bezorgde mails. Ik vind het wel jammer dat daar een motie voor nodig is. Ik had het liever zo willen afspreken”, besluit ze.

Karen Suijkerbuijk-Ader sprak onlangs in het Fractiehuis op ZuidWest FM over dit onderwerp. Beluister hier het hele interview:

Lees ook: Roosendaals afvalbeleid is nog steeds rommelig