Oud Gastel

Kruislandseweg Oud Gastel op de schop: ‘Forse reconstructie’

reconstructie kruislandseweg oud gastel

Een impressie van de vernieuwde Kruislandseweg (afbeelding: gemeente Halderberge)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De ‘gevaarlijke’ Kruislandseweg in Oud Gastel moet veiliger. Daar spreekt de gemeente Halderberge al langer over. De plannen worden steeds concreter en de eerste gesprekken met aannemers zijn gevoerd. Als alles volgens plan verloopt dan starten de werkzaamheden direct na de bouwvak van 2025.

“Dit is misschien wel de grootste wegreconstructie van deze bestuursperiode”, begint wethouder Thomas Melisse. Hij doelt daarmee op de Kruislandseweg. “We noemen dit project ook wel Project Entree Oud Gastel“, gaat hij verder. Want hoe de weg er nu bij ligt en hoe er gebruik van gemaakt wordt, dat moet echt veranderen. Vooral voetgangers en fietsers krijgen regelmatig te maken met gevaarlijke situaties.

Verlaagde snelheid en rotondes

Snelheid is het grote probleem op de Kruislandseweg. De maximaal toegestane snelheid wordt daarom binnen de bebouwde kom verlaagd van 70 naar 50 kilometer per uur. En de nieuwe inrichting van de weg wordt weer afgestemd op die nieuwe verlaagde snelheid. Buiten de bebouwde kom gaat de snelheid van 80 naar 60 kilometer per uur.

Met het aanpassen van de weg verdwijnen de laatste gemeentelijke stoplichten – die op de kruising met de Kerkstraat en de Moleneind. Daar komt een rotonde voor terug. Ook op de kruising Kruislandseweg met de Kruidenlaan komt een rotonde. Fietsers krijgen een eigen fietspad.

Busknooppunt

Het huidige busstation achter dorpshuis ’t Veerhuis gaat verdwijnen. Dit station wordt verplaatst naar de Kruislandseweg. Door de verhuizing hoeven de bussen niet meer door het centrum te rijden. Dat scheelt een hoop drukte in het centrum.

Begin 2023 maakte de wethouder al bekend dat de voorkeur voor het verplaatsen van het busstation er lag. “Maar voordat die plannen concreet worden, willen we onder de inwoners peilen of hier draagvlak voor is”, vertelde hij toen.

Dat het busstation achter ’t Veerhuis gaat verdwijnen, betekent dat er met die plek ook iets gaat veranderen. “Daar wordt binnenkort meer over bekend.”

Groene omgeving

Een hoop veranderingen als het gaat om de verkeersveiligheid. Maar ook qua uiterlijk staat de Kruislandseweg een hoop te wachten. “We gaan door dit project achtduizend vierkante meter aan verharding verwijderen”, vervolgt Melisse. “We willen de Menkenvijver bij wijze van spreken transformeren tot Menkenpark. Er komen een hoop bomen bij. En we willen het water bovengronds op gaan vangen en vertraagd afvoeren.”

reconstructie kruislandseweg oud gastel
Een impressie van de vernieuwde en vergroende Kruislandseweg (afbeelding: gemeente Halderberge)

Al met al kosten de werkzaamheden zo’n 3,5 miljoen euro. Dat bedrag komt uit het investeringsprogramma. “We zijn nu in gesprek met een vijftal partijen. Aan het begin van het eerste kwartaal van 2025 gaan we de partij kiezen die de werkzaamheden uit gaat voeren. Met die partij gaan we dan eerst de laatste hand leggen aan de ontwerpen.” Direct na de bouwvak zouden de werkzaamheden dan van start kunnen gaan.

Lees ook: Pastoor van Breugelstraat is niet langer een racebaan