Roosendaal

Kunstwerk stond vier jaar in opslag, en is nu stralend middelpunt van speeltuin

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een kunstwerk dat jaren in een opslag stond heeft sinds dit weekend een mooie plek in de Fortuinstraat in Roosendaal. Het zogenoemde weeskunstwerk staat in een speeltuin van een park. Wat de initiatiefnemers betreft, is dit kunstwerk het begin van een nieuwe Roosendaalse kunstroute.

“Afgelopen zaterdag heeft wethouder Van der Star het kunstwerk feestelijk onthuld, samen met veel buurtbewoners”, vertelt Hans Verbraak van het buurtpreventieteam Fortuinstraat enthousiast. “Het kunstwerk was eigenlijk ontworpen om aan een muur van bijvoorbeeld een flatgebouw te hangen, maar er werd destijds geen geschikte plek voor gevonden.” Toen Verbraak hoorde dat het nog steeds opgeslagen stond, is hij meteen aan de slag gegaan om hier in de buurt een mooie locatie te vinden.

Die locatie werd het speeltuintje aan de Fortuinstraat. “Vier jaar heeft het kunstwerk in een loods bij de constructeur gestaan en zelfs in de Sint-Jan, maar toen die verbouwd werd, moest het weg. Gelukkig hebben we nu een fijne plek gevonden waar het helemaal tot zijn recht komt”, aldus Verbraak. “Het kunstwerk straalt vrolijkheid uit en dat past perfect bij een plek waar kinderen spelen.” Maar het heeft ook een diepere betekenis volgens hem. “Het kunstwerk symboliseert de verbinding tussen generaties en nationaliteiten, iets wat hier in de wijk heel belangrijk is.”

Kunstroute

Het buurtpreventieteam, dat actief betrokken is bij de veiligheid en het onderhoud van de wijk, heeft grootse plannen voor het park. “We willen hier een kunstroute ontwikkelen”, zegt Verbraak. “Dit kunstwerk is pas het begin. We hopen dat we nog meer kunstwerken kunnen vinden die nu ergens in opslag staan en een nieuwe bestemming zoeken.”

De Roosendaalse stadsdichter Ivo Weterings heeft ter ere van het kunstwerk een speciaal gedicht geschreven, dat binnenkort op plexiglas aan de muur van het park komt te hangen. “Ik was onder de indruk toen ik het voor het eerst hoorde. Hij heeft het zaterdag ook prachtig voorgedragen.”

Artikel gaat verder onder het gedicht.

Fortuin
de ander van dichtbij zien
als je elkaar tegenkomt
op een brug in het park

zomaar iemand ontmoeten
in een glimlach
in een boze of bezorgde blik

als een medemens wankelt
zijn jouw woorden
soms even de leuning

is samen benenbungelen
misschien het fortuin
waarop ieder van ons wacht

Ivo Weterings, stadsdichter Roosendaal
Ter gelegenheid onthulling kunstwerk speeltuin Fortuinstraat

Ook financieel gezien is het aantrekkelijk is om weeskunst een tweede leven te geven. “We hebben geen groot budget, maar door kunstwerken die nu ongebruikt zijn op te knappen en te hergebruiken, kunnen we toch iets moois toevoegen aan het park”, legt hij uit. “Het is eigenlijk een stukje circulariteit; iets wat nu in opslag staat, blazen wij nieuw leven in.”