Lambertuskerk in Wouw doet mee aan Bernardusdagen
Wouw is één van de vier dorpen die meedoen aan de Bernardusdagen. De Bernardusdagen zijn een herinnering aan de eeuwenlange band van West-Brabant met de Bernardusabdij.
De vier dorpen die meedoen aan de Bernardusdagen zijn Wouw, Oud Gastel, Oudenbosch en Hoeven. In elk dorp is er in de parochiekerk een speciale tentoonstelling van kunstwerken die herinneren aan de Bernardusabdij. En in Hoeven is er ook nog een tentoonstelling in de kapel van Grootsemenarie Bovendonk. Dat is de plek waar eeuwen geleden de uithof was van de abdij. Een uithof is een kloosterboerderij.
Pater Landsbergen
De parochies van Wouw, Oud Gastel, Oudenbosch en Hoeven hebben eeuwenlang een hechte band gehad met de Bernardusabdij. Dit was een Vlaams klooster van cisterciënzer monniken. De parochiekerken van de Brabantse dorpen zijn sinds de middeleeuwen bijna altijd geleid door monniken van de Bernardusabdij. De laatste cisterciënzer pastoor zat tot 1996 in Oudenbosch: Pater Landsbergen. Toen hij stopte, kwam er een einde aan een band die er al 7 eeuwen was.
16e eeuwse koorbanken in Wouw
In Wouw zijn de 16e eeuwse koorbanken te zien. Deze banken stonden tot 1797 in de kerk van de Bernardusabdij. In de kapel van Bovendonk staat een tijdsbalk die de geschiedenis laat zien van de Bernardusabdij en zijn West-Brabantse bezittingen. In de kerk van Hoeven is er aandacht voor de Bernardusvereniging. En in Oudenbosch en Oud Gastel worden voorwerpen tentoongesteld en beschreven uit de tijd van de abdij.
Fiets- en wandelroute
Er zijn ook een fiets- en een wandelroute langs de tentoonstellingen van de Bernardusdagen. De fietstocht is ruim 40 kilometer en brengt je langs alle 5 locaties. De fietsroute is te vinden op Route.nl en begint bij Bovendonk in Hoeven. De wandeling gaat van Hoeve naar Oudenbosch, over landerijen die ooit het bezit waren van de Bernardusabdij. Ook de wandeling begint bij Bovendonk, maar je moet je er even voor aanmelden.
Openingstijden
De Bernardusdagen zijn steeds op zondag: op 25 augustus en op 1, 8 en 15 september. De toegang is overal gratis en je kunt ook overal in de buurt gratis parkeren.Alle openingstijden van de tentoonstellingen vind je hier of op www.bernardusdagen.nl. Daar vind je ook uitgebreide achtergrondinformatie. Niet alleen over de tentoonstellingen en de deelnemende kerken, maar ook over de Bernardusabdij en over Bernardus, aan wie de abdij zijn naam dankt.