Hoogerheide

Landbouwgif glyfosaat bij onkruidbestrijding? ‘Dat moet je niet willen!’

(Foto: Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

Mag het landbouwgif glyfosaat gebruikt worden voor het onkruidvrij maken van straten en pleinen? Het CDA Woensdrecht vindt van wel. Burgerlid Leo Kuijlen merkte tijdens de behandeling van het Groenbeleidsplan op, dat glyfosaat onder bepaalde omstandigheden zelfs minder milieubelastend zou zijn dan schrobben en borstelen met heet water. Menig raadslid fronste daarbij de wenkbrauwen en het kwam zelfs tot een felle discussie met D66.

Verbod is aanstaande

“Waarom iets gebruiken dat straks sowieso verboden gaat worden”, vroeg D66-raadslid Jeroen van der Ha zich af. De oppositiepartijen dienen daarom een motie in tijdens de komende raadsvergadering om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen uit te sluiten bij het beheer van de openbare ruimte. Glyfosaat is een chemisch middel dat in Nederland verhandelt wordt onder de merknaam Roundup. Tot vorig jaar was de inzet van het gif verboden als onkruidbestrijder maar door een uitspraak van de rechter moet de Nederlandse overheid het gebruik voor particulieren en gemeenten weer toestaan. Inmiddels is nieuwe wetgeving in de maak en is een nieuw verbod aanstaande. Voor D66, AKT en PvdA is dat reden om het gebruik van dit chemische middel nu al uit te sluiten in het nieuw vast te stellen Groenbeheerplan. Komende week zal de Woensdrechtse raad deze beleidsnota vaststellen. De indieners willen bovendien dat Woensdrecht zich aansluit bij een groep van glyfosaatwerende gemeenten.

Jarenlang anders gedaan

CDA-burgerlid Leo Kuijlen vindt dat er omstandigheden zijn waar glyfosaat beter ingezet kan worden dan het handmatig schrobben met heet water, zoals op moeilijk bereikbare plaatsen als rotondes. “Dan komt er vervuild water in de bodem en dat is meer milieubelastend”, stelt Kuijlen. Commissieleden Ruud Gaarkeuken (PvdA) en Jeroen van der Ha (D66) zijn het daar niet mee eens. “Van 2016 tot 2020 was glyfosaat verboden en hebben we het anders gedaan. En waarom nu teruggrijpen naar vervuilende middelen?” Het is schadelijk voor de biodiversiteit, zegt hij.

Het liefst nul gebruik

Wethouder Jeffrey van Agtmaal wil zo min mogelijk en “het liefst nul” inzet van chemische middelen als glyfosaat. Toch ontkomt de gemeente Woensdrecht er niet aan. “Hoeveel we nu inzetten kan ik niet zeggen”, moet hij toegeven op vragen van Van der Ha. Het gaat om reiniging en onderhoud van zowel rotondes als gemeentelijke begraafplaatsen en straatmeubilair.