Landbouwsluis Roosendaal brengt meer problemen dan oplossingen
Pas twee maanden ligt hij er, maar tot dusver heeft het niet tot veel vreugde geleid. De nieuw aangelegde landbouwsluis aan de Huijbergseweg in Roosendaal zorgt voor veel negatieve reacties in de omgeving. Raadslid Gerard de Backer van Burger Belangen Roosendaal vraagt het college van burgemeester en wethouders daarom om uitleg.
De aanleg van de sluis is op maandag 3 december 2024 afgerond. Volgens de Backer is het tijdstip van de aanleg niet handig gekozen: “De sluis had beter tegelijkertijd met de aanleg van de nieuwe verbindingsweg gerealiseerd kunnen worden.” Deze verbindingsweg moet de wijk Tolberg en het nieuw te bouwen ziekenhuis verbinden met de A58.
Gevaarlijke situaties tot gevolg
Een buurtbewoner legt uit waarom de sluis aangelegd is. “Er zijn hier een aantal omwonenden die last hadden van het verkeer.” Weggebruikers maken namelijk vaak gebruik van de Huijbergseweg als sluiproute. Met de komst van de landbouwsluis is dat onmogelijk gemaakt. “Maar hierdoor moeten inwoners van de wijk Tolberg ongeveer drie kilometer omrijden”, aldus de Backer. De buurtbewoner zegt ook al twee keer een ambulance te hebben gezien die moest keren voor de landbouwsluis.
Volgens de buurtbewoner was de sluis niet het idee van de gehele buurt. “Degene die het hardst roepen krijgen toch wel hun zin.” De Backer legt daarnaast uit dat er gevaarlijke situaties zijn ontstaan in de omgeving. “Weggebruikers moeten nu over de Bulkenaarsweg, waar de weg aardig smal is.” Auto’s kunnen elkaar daar moeilijk passeren over de smalle berm die naast de weg ligt.
Bewegwijzering verscholen in de bocht
De Backer heeft ook zijn twijfels over de manier waarop de landbouwsluis wordt aangekondigd. “Weggebruikers focussen op de kruising, waardoor ze het bord amper goed kunnen zien.” Hij doelt op het feit dat het waarschuwingsbord pas na de bocht te zien is. Volgens de buurtbewoner moeten mensen regelmatig draaien voor de landbouwsluis. “Ik heb zelfs al vier keer gezien dat de sleepdienst moest komen om een auto van de sluis af te takelen.” Dat snapt de Backer wel, omdat de verlichting rondom de doorgang vrij beperkt is. “We zitten natuurlijk eenmaal in het buitengebied.”
Toch is er ook een positief geluid te horen. Een toevallige voorbijganger geeft aan dat het rustiger is geworden. “Ik wandel veel in dit gebied, dus voor ons wandelaars is het wel fijn.” De Backer kan zich daar wel in vinden, maar vindt toch dat hij voor mensen die er last van hebben op moet komen. “Uiteindelijk hoop ik dat het college gaat nadenken over een, al dan niet tijdelijke, oplossing.”
Volgens het raadslid kunnen mogelijke oplossingen variëren van een betere bewegwijzering tot het weghalen van de landbouwsluis. “Ik hoop halverwege januari wel antwoorden te krijgen”, zegt hij. En er zit haast achter, omdat de drukte in het gebied rond maart toe zal nemen. “Dan komt het landbouwverkeer weer op gang en start de aanleg van de rotonde in het buitengebied van Wouwse Plantage.”