Woensdrecht

Lang gewerkt aan voorbereiding nieuwbouw LPS Fortuna, maar nu is het zover

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Na jaren voorbereiding is de nieuwbouw van kindcentrum LPS Fortuna maandagmiddag officieel gestart. Bij de start waren er betrokken partners van de gemeente Woensdrecht, architect Nanine Carree, Stichting Maatschappelijk Vastgoed en Winters bouw & ontwikkeling. Zij trapten samen met de kinderen van de twee Fortuna scholen de nieuwbouw op een symbolische manier af.

Zowel een aantal leerlingen als andere betrokkenen bij de nieuwbouw mochten hun handen vereeuwigen in het cement van de eerste steen van de school. Daarnaast werd er een dominospel gedaan waarbij alle klassen op een pallet het woord ‘geluk’ uitbeeldden, verwijzend naar de naam van de school. Denk aan een klavertje vier, Guus Geluk, een lieveheersbeestje of een regenboog.

LPS Fortuna wordt een integraal kindcentrum, waarbij er kinderen van 0 tot 12 jaar opgevangen worden. Je kan er als ouder je kind brengen. In de tussentijd zijn er voor de kinderen allemaal arrangementen mogelijk, dus niet alleen onderwijs. “Er komt een grote sportzaal waar er ook door leerlingen van andere scholen gesport kan worden. Het wordt dus een heel multifunctioneel en groen gebouw met 0 op de meter”, vertelt Lars van der Beek, wethouder van de gemeente Woensdrecht.

Moeizaam traject

De school en de betrokkenen zijn blij met de start van de nieuwbouw van de school. Al had dit al wel een stuk eerder kunnen beginnen. “Het was een heel moeizaam traject. De bouwkosten stegen door de inflatie. Daarnaast was er ook de stikstofproblematiek”, legt Van der Beek uit. “Op het laatste moment leek er wéér een kruis doorheen te gaan, maar we hebben gelukkig kunnen onderbouwen dat we hier met een zeer beperkte hoeveelheid aan vervuiling kunnen werken.”

Bijzondere plek

Over de ligging van de toekomstig nieuwe school is er goed nagedacht. Het ligt volgens Stéphane Cépèro, Voorzitter College van Bestuur Lowys Porquin (LPS), erg centraal en het is een herkenbare plek voor velen. “Ook is er hiernaast een sportterrein. Daar kunnen we prachtig de kinderopvang naast zetten”, vertelt hij trots. Ook heeft de aangewezen plek een bijzondere historie. In de Tweede Wereldoorlog heeft er namelijk de Slag om de Schelde plaatsgevonden.

Hoewel het bestuur het dus als een prachtige locatie ziet, is dat nog niet helemaal duidelijk bij sommige leerlingen. “Ik snap het niet. Er kan ook daar beneden gebouwd worden”, vertelt Jenno (11) al wijzend naar een lager gelegen stuk verderop. “Het is hier ook hobbelig en dan moet je alles weer gaan recht graven.”

Hoewel Olivia (11) en Lieke (13) er dan niet meer op school zitten, vinden zij de locatie wel erg praktisch. “Onze huidige school ligt in een woonwijk. We moeten daarom vaak onze ballen gaan halen bij andere mensen in de tuin als we buiten aan het spelen zijn”, vertelt Olivia.