Kruisland

Leden van OTMV tonen hun trots tijdens jubileum­evenement: ‘Machtig mooi!’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Tractoren die je in de polder aan het werk ziet zijn heden ten dage voorzien van een cabine met airconditioning, gps, en honderden pk’s. Hoe anders dat vroeger was, kun je op 3 en 4 augustus met eigen ogen zien in Kruisland. De Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) houdt dan een speciaal jubileumevenement.

De Noord-Brabantse afdeling van de Oude Trekker en Motoren Vereniging viert in dat weekend het 45-jarige jubileum van de vereniging. De groep liefhebbers organiseert weleens vaker evenementen, maar het lustrum-evenement wordt er één van grotere omvang, zegt penningmeester Bram de Regt. “Er komen meer dan honderd trekkers! We tonen oude tractoren en landbouwwerktuigen, geven demonstraties met oude tractoren, we gaan carrouselrijden en halen allerlei kunsten uit met de trekker. Ze noemen dat ook wel dansende tractoren”, zegt hij.

Deze trekker is van het eerste tot het laatste boutje uit elkaar geweest.

“Dit is historisch erfgoed en het is mooi om dat intact te houden. Om zoiets in orde te maken vraagt heel veel tijd en energie maar het is wel leuk”, zegt De Regt die naast zijn rode McCormick B450 uit 1960 staat. “Deze trekker is van het eerste tot het laatste boutje uit elkaar geweest. Hij is van buiten en van binnen in perfecte staat.”

Ik vind dit machtig mooi!

Ook Ad Hagenaars is betrokken bij de organisatie van het lustrumweekend. Hij heeft onder meer een Fiat 1000 met een zescilinder motor die 100 pk levert. Er komt een tevreden lach op zijn gezicht wanneer hij het oranje gevaarte uit 1979 start. “Ik vind dit machtig mooi!”, zegt hij terwijl hij het gas nog eens stevig indrukt en er een zwarte rookwolk uit de uitlaat komt.

Voor een hapje en een drankje kunnen de bezoekers terecht bij eetcafé Koch. Deze zaak ligt recht tegenover het perceel van de familie Testers aan de Molenstraat in Kruisland. Beide dagen is het terrein geopend voor bezoekers van tien uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s avonds. Voor kinderen is er een strodorp. “We hebben er heel veel zin in en we hopen dat het lekker weer wordt”, zeggen De Regt en Testers.