Roosendaal

Leerlingen kindcentrum De Kroevendonk ruimen de wijk op

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De leerlingen van kindcentrum de Kroevendonk uit Roosendaal hebben vrijdagochtend de World Cleanup Day afgetrapt. Vrijdag en zaterdag staan in het teken van het schoonmaken van de gemeente.

Nadat de World Cleanup Day is afgetrapt gaan de kinderen van de basisschool de wijk in om Roosendaal een stukje schoner te maken. Het kindcentrum is de enige school in Roosendaal die nog niet beschikt over het schone schoolcertificaat, vertelt wethouder Klaar Koenraad. “Ze wilden eerst wachten tot hun nieuwe schoolgebouw in gebruik was.” Nu gaat de school aan de slag om dit certificaat te verdienen. “Dit kan door goed het afval op school te scheiden en dus ook de buitenruimte op te ruimen.”

De actiedag valt volgens de wethouder perfect in de doelstelling van de gemeente. “Het zijn de global goals waar we aan bijdragen op deze manier. Wij willen gewoon graag een schone omgeving.”

Jammer

De leerlingen zijn fanatiek bezig met het opruimen van de wijk. “Ik heb al heel wat afval gevonden”, vertelt Kyano (11). Hij vindt het niet normaal dat er zoveel afval op straat te vinden is. “Het is erg jammer dat mensen zomaar alles op straat gooien”, meent hij.

Lars (11) ziet dat kinderen vaak afval zomaar op straat gooien. “Ik probeer ze dan vaak erop aan te spreken.” Lars krijgt vervolgens geen leuk antwoord terug. “Ze zeggen dan dat ik het maar moet oprapen, omdat het hun niet uitmaakt.”

Op pad

Dit weekend zijn er volgens wethouder Koenraad zo’n tweeduizend vrijwilligers op pad om Roosendaal een stukje schoner te maken. “Dat maakt mij als wethouder enorm blij natuurlijk.” Ook in haar eigen straat gaat Koenraad kijken of er zwerfafval rondslingert. “Bij mij ligt er vaak plastic in het voortuintje. Ik ruim dit dan iedere week even netjes op.”