Leerlingen maken met QR-codes seksualiteit bespreekbaar
Met posters in hun hand, lopen drie leerlingen van de Gay Straight Alliance (GSA) van het Norbertus Gertrudis Lyceum door een bomvolle aula. Het groepje leerlingen probeert tijdens de Week van de Liefde het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken onder hun medescholieren, aan de hand van QR-codes op A3-papieren. “Het moet breder zijn dan alleen zwangerschaps- en soa-preventie bij biologie.”
“We willen medeleerlingen bewust maken dat het oké is dat je niet hetero bent, of dat je jezelf niet identificeert met het gender waarmee je bent geboren,” vertelt de 13-jarige Louis uit VWO2. Vandaar de Google Forms, waar zij hun verhaal heen kunnen sturen. Die worden vervolgens anoniem op posters gedrukt.
Nooit over gepraat
Voornamelijk puberjongens vullen het formulier in. “Maar er komen ook serieuze verhalen binnen,” aldus de 16-jarige Linde uit VWO4. Ze las een verhaal van een medescholier, die er in groep zeven achter kwam dat ze lesbisch is. “Een gekke ontdekking voor haar, omdat er nooit over werd gepraat op de basisschool.”
Nu wordt er op veel middelbare scholen vaak alleen in de onderbouw seksuele vorming gegeven. Zwangerschaps- en soa-preventie lijken hierin de belangrijkste thema’s. Linde hoopt dat er zowel in de onderbouw als bovenbouw meer aandacht komt voor diverse thema’s rondom seksualiteit, zoals gender, geaardheden en grenzen. “Ik wil die informatie ook verspreiden met de GSA.”
The Voice of Holland
In Louis’ mentorlessen zijn er wel gesprekken gevoerd over seksueel grensoverschrijdend gedrag, naar aanleiding van de BOOS-documentaire over de voorvallen bij The Voice of Holland. “Er wordt gevraagd naar onze meningen: kan dit gedrag, of niet?”
Zorgcoördinator Sacha Loonen, die de GSA in november oprichtte, denkt dat de GSA hier ook een bijdrage aan kan leveren. “Het is niet passend om het alleen aan biologie te koppelen. We gaan het gesprek aan met meisjes over hoe ze hun grens aan kunnen geven. Met jongens hebben we het over hoe ze weten wat de grens van de ander is. Zo krijgen ze een reëel beeld van de maatschappij.”
Anders dan anderen
Tweedejaars leren tijdens de projectweek Leve de liefde over verliefdheid, de eerste seksuele ervaring en rekening houden met elkaar. Het Norbertus Gertrudis Lyceum is overigens niet de enige school die deze thema’s bespreekbaar maakt.
Het Jan Tinbergen College in Roosendaal hield twee mentorlessen tijdens de Week van de Liefde. In de lesbrief Anders dan anderen werd sociaal positief gedrag bevordert en acceptatie naar anderen benadrukt. De klas kreeg een opdracht mee over stereotypen en vooroordelen.
De biologievakgroep ontwikkelde een voorstelling voor tweedeklassers, rondom het thema seksualiteit. De bovenbouw behandelt de thema’s liefde en grenzen aangeven later in het jaar.
Standaard op de agenda
Het Mollerlyceum in Bergen op Zoom, dat dit jaar niet meedeed aan de Week van de Liefde, zet onderwerpen op het gebied van seksuele vorming standaard op de agenda, aldus een medewerker. Tijdens lessen biologie wordt er uiteraard stilgestaan bij thema’s als soa- en zwangerschapspreventie, maar de school neemt ook actief deel aan Paarse Vrijdag. Op deze dag wordt seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar gemaakt.
Leerlingen leren tijdens lessen mediawijsheid meer over hun online veiligheid. Er is namelijk veel te doen over het versturen of ontvangen van naaktfoto’s en dickpics. Hot topic bij de lessen maatschappijleer is seksueel overschrijdend gedrag, vanwege The Voice of Holland. “Het domineert al weken het nieuws. We vinden het belangrijk om al deze onderwerpen (wensen en grenzen, wederzijdse toestemming en seksueel plezier, red.) te bespreken met onze leerlingen.”
Louis en Linde hopen dat hun school dit voorbeeld ook gaat volgen. “Dan komt het gesprek op gang.”
Lees ook: Basisschool De Rode Schouw kleurt voor één dag paars: ‘Je mag jezelf zijn’ Lees ook: Zelfmoordpogingen onder LHBT-jongeren een ‘verborgen probleem’