Bergen op Zoom

Leerlingen nemen kijkje in transportwereld: ‘Ik zie mezelf hier wel werken’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De komende twee weken is transportbedrijf H.Essers Nederland in Bergen op Zoom het decor van de logistieke straat. Vmbo-leerlingen krijgen tijdens deze dagen een inkijkje in de logistieke sector.

“We hebben allerlei simulaties staan, zodat leerlingen kennis kunnen maken met bijvoorbeeld de heftruck en de vrachtwagen”, vertelt André Vermaat van H. Essers Nederland. Het bedrijf is naast beroepsopleider Curio en Sectorinstituut Transport en Logistiek initiatiefnemer van ‘de logistieke straat’.

Alle activiteiten die te doen zijn, zijn gericht op werkzaamheden in het magazijn. “Wij ervaren de samenwerking met Curio als erg fijn. We vinden het belangrijk dat we betrokken zijn bij het opleidingsprogramma. Op deze manier is de kans groot dat er nieuw logistiek talent binnenkomt.”

Volgens bestuurder Rob Neutelings wordt het logistieke talent van de toekomst opgeleid bij Curio. “We hebben op onze scholen steeds vaker locaties waar leerlingen les krijgen vanuit de praktijk”, vertelt Neutelings. Volgens hem zijn er tijdens de opleidingen verschillende routes te bewandelen. “De ene opleiding start vanuit het klaslokaal, maar de ander kan ook beginnen vanuit de praktijk.”

Ontdekken

Tijdens de kennismakingsdagen kunnen de leerlingen kijken of de sector wat voor ze is. De meesten vinden de dag leuk en leerzaam. “Ik heb al veel geleerd over vervoer van de transport”, vertelt de 16-jarige Ronald. De manier van kennismaken met de sector vindt hij interessant. “Je zit een keer niet op school en bent lekker actief bezig.” Toch ziet hij zichzelf niet snel in de transportsector werken. Een andere klasgenoot ziet daarentegen de sector wél zitten. “Ik zie mezelf hier later wel werken”, vertelt hij terwijl hij op een simulator een heftruck bestuurt.