Bergen op Zoom

Leerlingen over mobieltjesverbod: ‘Stel dat je ineens een belangrijk berichtje krijgt?’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Volgens experts is het gebruik van smartphones voor jongeren zwaar verslavend. Er zijn daarom serieuze plannen voor een mobieltjesverbod op scholen. Onderwijsminister Wiersma maakt nog voor de zomer bekend of er in Nederland – net als in Frankrijk – een landelijk mobieltjesverbod komt in de klas.

In november vorig jaar opperde het CDA een verbod op mobieltjes in de klas op basisscholen en middelbare scholen. Op middelbare school Roncalli vroegen wij toen wat docenten en leerlingen van een mobieltjesverbod zouden vinden. “De telefoon neemt wel een klein beetje de overhand en is teveel aanwezig.” Zo drukt Nederlands docent Bagiyo van der Leemputte zich voorzichtig uit over het telefoongebruik in de klas. “Leerlingen komen binnen met hun gebogen hoofd, met de ogen gericht op het mobieltje. Wat dat betreft lijkt sociale media meer op a-sociale media”, zegt hij.

Mobieltjesverbod

Een landelijk verbod op smartphones in de klas ziet Van der Leemputte niet zitten. Maar dat het een probleem is, dat staat volgens hem buiten kijf. Hij heeft dan ook regelmatig overleg met zijn collega-docenten hierover. “We zoeken naar een goede balans hoe we het telefoontje in de klas op een goede manier kunnen gebruiken.” Ook de leerlingen kunnen zich geen dag zonder telefoon voorstellen. “Stel dat je ineens een belangrijk berichtje krijgt? Als je je telefoon thuis laat krijg je dat niet mee. Dat is wel heel erg irritant”, zegt Eva Lambrechts.

Kahootje

Hoe docenten omgaan met mobieltjes verschilt erg, zo zeggen de leerlingen. “Sommige docenten zeggen dat ze liever geen mobieltjes zien en anderen maakt het helemaal niks uit. Maar bij sommige docenten moet je nablijven als je je telefoon in de les gebruikt”, vertelt Eva. “Sommige leraren doen een kahootje (online quiz, red) waarvoor je je telefoon nodig hebt”, zegt Damien Hienen. Hij vindt dat het aan de school is om beslissingen te maken over smartphonesgebruik en niet aan de overheid.

Stiekem

Volgens Kiki van Loon zou een verbod ook niks oplossen. “Mensen gaan het dan alleen maar stiekem doen en dan wordt het alleen maar leuker.” Demi Mathijssen denkt dat het probleem zich alleen maar zou verplaatsen. “Als je op school niet op je mobiel mag dan ga je er thuis meer op zitten.”

Sportevenementen die live worden uitgezonden -zoals het afgelopen WK voetbal in Quatar- maken het er voor de docenten niet makkelijker op. “We hebben al verschillende leerlingen onderschept die voetbalwedstrijden zitten te kijken op hun Chromebook of mobiel. Dan gaat de lesstof finaal langs je heen natuurlijk”, zegt Van der Leemputte.